Arhiva : 2013 | 2012 | 2011 |

Colecția de jazz

Jancsy Korossy (II)
Duminică, 7 August 2011 , ora 18.10

Sambata, 6 august 2011, debuteaza serialul care îi este dedicat lui Jancsy Korossy. Pe parcursul a patru emisiuni (6,7,13 si 14 august) îl vom descoperi pe marele nostru jazzman în cele 4 mari perioade ale vieții sale (afirmarea în România, plecarea în Germania, stabilirea în Statele Unite si reîntoarcerea în România).
Jancsy Korossy (născut la Cluj, în 26 decembrie 1926) este considerat primul mare pianist român de jazz, tehnician remarcabil, jazzman cu un rafinament armonic deosebit. Marius Popp, și el binecunoscut iubitorilor de jazz de la noi scria: „Jancsy, de aproape șase decenii, compune și improvizează într-un limbaj original, fără să știe că el face etno-jazz, termen consacrat mult mai târziu”.
Pe Jancsy Korossy veți avea ocazia să-l ascultati la Colecția de Jazz cu inregistrari din intreaga sa carieră, de la piesele păstrate în fonoteca de aur, salvate de la distrugere în perioada comunistă, până la recentul album „Dor de acasă”, realizat în duo cu Ramona Horvath. Audițiile vor fi însoțite chiar de comentariile marelui nostru jazzman – amintiri și gânduri despre jazz, povestea vieții sale în exil (ajutorul lui Willis Conover) sau întâlnirea cu Ramona Horvath și realizarea albumului Dor de acasa.
Secvente de interviu cu Jancsy Korossy gasiti si pe pagina emisiunii la sectiunea Jazz in Romania (Korossy) .