Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

Transmisiune directă de la Herkulessaal din Munchen

Publicat: Joi, 20 Mai 2010 , ora 21.00
Ne așteaptă o seară fascinantă de muzică ce va veni din sala Hercules a vechiului Palat regal din München, acolo unde va concerta Orchestra Radiodifuziunii Bavareze dirijată de Herbert Blomstedt.

Venerabilul șef de orchestră suedez (acum în vârstă de 83 de ani) care a colindat lumea la pupitrul celor mai mari ansambluri din lume, a fost legat în special de orchestrele din Stockholm, Copenhaga, Oslo, Dresda, San Francisco, Hamburg, Leipzig, Bamberg. Dintr-un repertoriu uriaș pe care l-a parcurs, trebuie să reținem integralele simfoniilor de Beethoven, Schubert, Sibelius, ca și a creațiilor simfonice de Carl Nielsen, toate intrate și în discografia sa de referință.

Împreună cu Orchestra Radiodifuziunii Bavareze el ne propune în 20 mai 2010 un program atrăgător și de mare ținută, compus din muzică de Gustav Mahler și Franz Schubert.

Un ciclu mahlerian, „Kindertotenlieder”, „Cântecele despre copiii morți”, 5 lieduri pe versuri alese dintr-o extrem de largă serie de poezii cu acest titlu al poetului Friedrich Rückert (inspiratorul tuturor marilor compozitori romantici de lieduri) ne poartă într-o lume a durerii, a fantasmelor, a revoltei, dar și a resemnării, a aspirației către tărâmurile luminii și păcii – o adevărată incursiune în adâncurile sufletului omenesc încercat de cruzimea destinului.

În compania muzicienilor münchenezi, va apărea baritonul german Matthias Goerne, renumit ca interpret de lied, dar și de concert sau operă. Membru onorific al Academiei Regale de Muzică din Londra și profesor la „Schumann Hochschule” din Düsseldorf, Goerne are în lucru un proiect gigantic, înregistrarea integralei liedurilor schubertiene până în anul 2011.

După tonurile umbrite ale muzicii lui Mahler, va răsuna, ca o jubilație a culorilor orchestrale și a inspirației melodice, Simfonia a 9-a, în Do major, „cea mare”, de Franz Schubert. Este o partitură de largi proporții, neluată în seamă de contemporanii compozitorului, descoperită 10 ani după moartea lui de Robert Schumann, care o considera cea mai importană lucrare simfonică de după Beethoven, și pusă în lumină în veacul nostru de toți șefii de orchestră de valoare.

Așadar, o seară minunată prilejuită de transmisiunea directă de la München, sub egida UER, începând cu ora 21.00.
Olga Grigorescu