Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

Transmisiune directă de la Paris

Publicat: Joi, 3 Februarie 2011 , ora 21.00
Muzica este o lume mai bună...

Afirmația îi aparține oaspetelui Orchestrei Naționale a Franței în concertul acestei seri, un artist american născut la New York în 1936, cu o activitate remarcabilă de o parte și de alta a Atlanticului.

Poate că unora dintre dumneavoastră numele lui David Zinman nu vă spune prea multe. Survolându-i biografia am găsit și câteva motive de posibil interes și pentru pasionații de statistici.

Când prestigiul și calitatea unui șef de orchestră „adună” ...179 de înscrieri la prima ediție a cursurilor sale de dirijat, organizate la Zurich înseamnă că o asemenea carte de vizită suscită interesul celor care urmăresc fenomenul artei dirijorale actuale, încercând să îi pătrundă știința și bogăția experienței. Un muzician care a atras atenția lui Pierre Monteux, care l-a invitat să îi fie asistent la Orchestra Simfonică din Londra (pe când avea aproape 25 de ani) consemnând apoi succese și la Boston, Chicago, Cleveland, New York Philharmonic, Philadelphia, Pittsburgh, Los Angeles, Minnesota and San Francisco Symphony. Numeroase și importante colective simfonice europene i-au solicitat prezența la Berlin sau Amsterdam, la Paris sau Leipzig, din 1995 fiind directorul muzical și dirijorul principal la Tonhalle Orchester din Zurich (un ansamblu unde a figurat frecvent pe afiș din 1983 și care i-a cerut prelungirea contractului până în 2014). Cu o discografie impresionantă, David Zinman a acumulat nu numai premii, dar și recorduri: de exemplu, versiunea sa integrală a Simfoniilor lui Beethoven a depășit un milion de exemplare vândute!

În șirul integralelor discografice realizate de dirijorul David Zinman se înscrie și cea a lucrărilor simfonice semnate de Richard Strauss, alături de paginile lui Schumann, Mahler, de lista paginilor concertante și a uverturilor lui Beethoven etc. Iată un argument în plus pentru a urmări această variantă a poemului simfonic Așa grăit-a Zarathustra op.30 - monumentalul opus al lui Richard Strauss care se alătură repertoriului mozartian din prima parte a serii, în care solist este un violonist născut și școlit la Salzburg, cu o intensă activitate și în ipostază dirijorală: Thomas Zehetmair.

Un dialog artistic în care se împletesc tradiții culturale diferite sub semnul unui recunoscut profesionalism, demonstrând încă o dată că: ”Muzica este o lume mai bună”... Aceasta pare să fie deviza unui asemenea eveniment al vieții muzicale pariziene (la care puteți fi prezenți prin intermediul Uniunii Europene de Radio) în direct, la Radio România Muzical.
Anca Ioana Andriescu