Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

Transmisiune directă de la Frankfurt

Publicat: Vineri, 10 Decembrie 2010 , ora 21.05
O clădire cunoscută și astăzi sub denumirea: Vechea Operă. Explicabil, pentru că a fost inaugurată prin 1880, dar după cel de al doilea război mondial a rămas doar fațada sa, propusă la un moment dat spre demolare dar, apoi, încorporată unui nou edificiu (finalizat în 1981) consacrat artelor. Dar nu ”operei” căci orașul Frankfurt avea de acum un alt teatru cu o astfel de destinație. A rămas numele vechii clădiri și legenda marilor evenimente și personalități pe care le-a găzduit decenii de-a rândul; o legendă re-înnodată sub semnul creației simfonice, vocal-simfonice, concertante, a celei camerale și a noilor interpreți care au adus strălucirea afișelor ultimelor decenii. Așadar, o simbolică împletire dintre istorie și prezent în destinul acestei impresionante construcții (cu Marea sa Sală de 2500 de locuri) ilustrată adesea și prin configurația stagiunilor găzduite.

Rareori asistăm la programe de concert cu lucrări aparținând unor nume de referință ale creației deceniilor recente. Motive ar putea fi mai multe: repertoriul nou necesită alt timp de însușire; apoi publicul se împarte în categoria celor dornici să asculte mai ales ”șlagăre” ale repertoriului de gen, dar și a celor curioși să exploreze lumea muzicii scrise mai de curând; în plus, adesea se adaugă și rigoarea contabilă legată de drepturile de interpretare, difuzare etc ale unor lucrări. Iată argumente în plus pentru a considera acest Concert al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Frankfurt un veritabil eveniment pentru dumneavoastră, ascultătorii noștri, dincolo de reîntâlnirea cu nume de mare rezonanță în viața muzicală internațională actuală: dirijorul Paavo Järvi și violonista Janine Jansen.

O seară - omagiu adresată de Paavo Järvi unuia dintre maeștri săi, cu care a studiat cândva la Los Angeles Philharmonic Institute: Leonard Bernstein - compozitorul și marea baghetă dispărută din această lume acum 2 decenii. O seară - incursiune în spațiul muzicii americane, căci cuprinde și pagini de Charles Ives („Întrebare fără răspuns”) dar și de Edgar Varèse (creatorul stins din viață acum 45 de ani a cărui existență s-a legat mult timp de evoluția muzicii de dincolo de Atlantic), lucrarea aleasă fiind chiar simbolic intitulată „Amériques”.
Anca Ioana Andriescu