Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

'BBC - Lunchtime Concerts' în direct la Radio România Muzical

Publicat: Luni, 9 Aprilie 2012 , ora 15.00

În 1969 la "Juilliard School" din New York, 4 tineri studenți, absolvenți ai Școlii de Muzică "Toho" din Tokyo, s-au hotărât să înființeze un cvartet de coarde. La scurt timp, s-au arătat și roadele. Câștigarea Concursurilor "Coleman", al "Tinerilor artiști concertiști" de la New York și cel de la München.

Cele peste 40 de albume, înregistrate și lansate de Casele de discuri: Harmonia Mundi, BMG/RCA Victor Red Seal, Angel-EMI, CBS Masterworks, Deutsche Grammophon și Vox Cum Laude... au adus Cvartetului de coarde "Tokyo" "Marele Premiu al Discului" de la Montreux, premii pentru cele mai bune înregistrări ale anului acordate de Revistele "Stereo" și "Gramophone" și nu în ultimul rând 7 nominalizări la "Grammy".

Astăzi, dintre membrii fondatori a mai rămas numai violistul Kazuhide Isomura, care împreună cu violoniștii Martin Beaver, Kikuei Ikeda și violoncelistul Clive Greensmith, continuă să captiveze audiența, oriunde s-ar afla.

De la ora 15.00, la Radio România Muzical, în cadrul "Concertelor de prânz"organizate de BBC și Wigmore Hall, Cvartetul "Tokyo" ne propune un dialog Ludwig van Beethoven - de care toți marii muzicieni ai epocii au fost intimidați, fascinați, urmăriți, într-un cuvânt, obsedați de umbra aceluia care a fost supranumit "Titanul" și Franz Schubert - cel care va deschide larg "Cutia Pandorei" - Romantismului care stăpânește încă, atotputernic, preferințele muzicale ale melomanilor de pretutindeni.

Mihai Stănescu