Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

Transmisiune directă de la Paris

Publicat: Joi, 27 Mai 2010 , ora 21.00
Când vorbim despre sau ascultăm Orchestra Națională a Franței, ne gândim la un ansamblu tutelat de Radiodifuziunea franceză care concertează din anul 1944 în mod constant la Teatrul Champs Elysées, iar alteori, în același sediu, acompaniază producțiile de operă. Este vorba despre orchestra care a interpretat în primă audiție, sub conducerea dirijorală a lui Hermann Scherchen, piesa Déserts de Edgard Varèse și care a înregistrat o serie de compoziții ale lui Heitor Villa Lobos. Totodată la prestigiul de necontestat al ansamblului au contribuit și maeștrii care au îndeplinit pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp funcția de director muzical; printre ei, Charles Münch, Jean Martinon, Lorin Maazel, dar și Sergiu Celibidache (între 1973 și 1975).

Deși corectă, această viziune „de ansamblu” eludează o zonă de care ar trebui să fim foarte apropiați: cea a muzicienilor români ce intră în componența formației. Orchestra Națională a Franței ar trebui să însemne concert-maestra Sarah Nemtanu (fiica violonistului Vladimir Nemtanu, câștigătoarea Premiului „Victoires de la Musique Classique” la categoria „Revelația anului 2007 – solist instrumentist”, fostă studentă la clasa de muzică de cameră a lui Pierre Laurent Aimard, parteneră în concerte a lui Gautier Capuçon, Gérard Caussé, Fazil Say, Augustin Dumay și François-René Duchable), șeful de partidă de la vioara a II-a Constantin Bobescu (absolvent al Conservatorului Superior de Muzică din Paris și membru al Orchestrei Naționale a Franței din 1992), Eduard Popa (fost membru al Orchestrei Filarmonicii bucureștene, fost solist concertist al Concertelor Colonne, actual membru al Ansamblului „Les douze violons de France”, respectiv al Trio-ului Brentano), prim-violistul Teodor Coman (laureat al Concursului Internațional „Maurice Vieux”, fost solist al Orchestrei Naționale Ile-de-France, membru al Trio-ului de coarde din Paris cu care a realizat înregistrări și turnee) și violoncelista Oana Unc (laureată cu Premiul I al Concursului Internațional „Jeunesses Musicales” din București, fostă membră a Orchestrei Naționale Radio).

Cu cei cinci români și colegii lor din Orchestra Națională a Franței vă propunem să vă întâlniți de la ora 21.00, pe parcursul unei noi transmisiuni directe de la Teatrul Champs Elysées. Programul – eterogen – cuprinde muzica baletului „Apollon Musagète” de Igor Stravinski, Concertul KV 313 pentru flaut și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, cu Philippe Pierlot solist și Simfonia a IV-a de Ludwig van Beethoven. În această seară, la conducerea dirijorală se va afla Daniele Gatti, actualul director muzical al orchestrei.
Monica Isăcescu