Trei răspunsuri despre tine Înapoi la: Emisiuni

Interviu cu violonistul și chitaristul Mihai Balabaș

Publicat: Marți, 13 Noiembrie 2018 , ora 9.00

Discuția cu violonistul și chitaristul Mihai Balabaș face parte din seria celor purtate cu tinerii muzicieni înscriși în proiectul Asociației Isvor - ConnectArts, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. "ConnectArts este o platformă educațională ce oferă artiștilor aflați la începutul carierei instrumente de dezvoltare personală și profesională ca demo-uri audio, foto, video, prezentări creative traduse în principalele limbi de circulație internațională, precum și tutoriale, articole și informații prin care artiștii sunt sprijiniți și încurajați să creeze proiecte colaborative, interculturale și interdisciplinare." - potrivit site-ului www.connectarts.ro.

În cadrul acestui proiect, în care partener este și Radio România Muzical, au fost realizate și o serie de imprimări în studiourile radiodifuziunii publice.

Când mă gândesc la tine, mă gândesc la două lucruri: la fratele Mariei Balabaș, colega mea din Radio și îmi mai vine în minte cuvântul experiment. Voi de cât timp cântați împreună, tu și cu Maria?

Propriu zis, cântat, pe muzică clasică am făcut-o în liceu. N-am avut corepetitor și ea m-a acompaniat.


Tu erai la vioară, ea te acompania la pian.

Da.


Tu ai făcut vioară, deci. Cum de ai ajuns la chitară?

Mi-a plăcut evident, chitara blues. Ascultam toți și cumva de acolo am luat, am învățat singur. Nu pot să spun că am învățat ca vioara. În nici un caz. E un nivel mult mai mic. Mai degrabă după ureche, exact lăutărește, ca să spun așa.


Lăutărește, dar din perspectiva unui muzician cu studii superioare.

Da, doar că nu am aprofundat. Cânt cu o trupă, Tony Baboon. Acolo cânt la chitară propriu zis și acolo da, e o joacă. E mai degrabă vorba de lucru în echipă.


Aveți muzicieni în familie?

Mama a făcut vioară opt ani. Bunicul, de asemenea, a făcut vioară, dar era altceva atunci. Era la școala normală. A avut ceva profesori și cunoștințe, cred că l-a cunoscut inclusiv pe Geantă. Tata cânta la acordeon, dar asta era tot o chestie învățată.


Deci sunteți foarte muzicali cu toții în familie.

Într-un fel sau altul, da.


Ce muzică ascultai în gimnaziu, în liceu? Atunci e perioada.

Noi am avut șansa să avem un magnetofon și un pick-up când eram mici și în mare parte ascultam benzile și plăcile pe care le aveau părinții: Genesis, Gentle Giant, Jethro Tull, King Crimson, Hendrix, Zeppelin. Pe lângă muzică clasică, am mai avut de altfel șansa să avem niște americani care au venit pe la noi în vizită, la un moment dat și ne-au lăsat un walkman. Asta se întâmpla în '91-'92, deci eu aveam 6-7 ani, să spunem, și o singură casetă.


Când te-ai gândit că tu însuți ai vrea să faci altceva decât muzică clasică?

După liceu. În liceu am vrut să nu mai fac muzică. Mi-a plăcut matematica și fizica. A fost cumva un moment incert.


Dar eu presupun că te ajută faptul că știi atâta matematică și fizică, acum, în instalațiile sonore pe care le faceți

Nu sunt atât de matematician la muzică. Gândesc foarte ritmic, nu la nivel de structură, pentru că nu am valențe de compozitor.


În ce măsură compui ceea ce cânți?

Mult mai puțin. Compun mici lucruri.


Care a fost prima colaborare?

A fost cu Byron. Și cu Trafka am cântat o dată.


În calitate de violonist?

Da, de violonist.


Din ce se întreține un muzician ca tine?

În momentul de față cânt cu Trei Paralale muzică românească. Cu ei am cele mai multe concerte. În general, evenimente cu oameni care și ei se îmbracă în costume naționale și tot așa. Am intrat într-o zonă de video-editing. În rest, cu celelalte trupe. Mai am mici proiecte cu Maria de performance-uri. Cânt cu Tony Baboon, sper că mai mult la un moment dat. Dintr-un anumit punct de vedere am avut un noroc, nu cu banii, dar cu faptul că am avut o susținere din partea părinților până la un moment dat. Nu a fost o susținere financiară atât de mare. De asemenea, să-ți spună că trebuie să-ți găsești locul - nu.


Ce-ți dorești pentru perioada imediat următoare?

Îmi doresc să pot să mai vizitez niște țări frumoase și să pot să cânt chiar mai mult decât o fac în momentul de față și să pot să mă reapuc de studiu, pentru că eu nu mai studiez de foarte multă vreme.