Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

Românii din Serbia răsăriteană.

Publicat: Duminică, 14 Iunie 2015 , ora 19.00

Românii din estul Serbiei sunt cunoscuți în literatura românească drept români timoceni, iar în cea sârbească drept vlasi. Membrii comunităților românești din această zonă își atribuie, însă, titulatura veche de rumâni, atât în graiurile vorbite cât și în conștiința identitară colectivă. Ei sunt așezați la răspântiile a patru ape curgătoare: Morava Mare (la vest), Dunărea (la nord), Timocul Mare (la est) și Timocul Negru (la sud). Acestea delimitează un teritoriu care poate fi încadrat culturii carpatice, deoarece ramura sudică a Munților Carpați coexistă în această zonă, unindu-se, undeva mai la sud, cu Balcanii. Este o regiune care atestă urme de locuire din cele mai vechi timpuri, o zonă în care definitorii au fost, în decursul istoriei, amestecurile și modificările permanente ale componentelor etnice, migrațiile, colonizările și conflictele. Este un ținut mult și greu încercat de apăsarea vremurilor neprielnice! De aceea, am ales pentru ediția de astăzi un repertoriu variat și reprezentativ, care să ateste, prin muzică, vechimea și permanența elementului românesc din aceste meleaguri. De la cântecul de dor, rafinat și sublimat prin intermediul fluierului, la cântecele propriu-zise și la muzicile de joc, vom urmări caracteristicile dialectale și elementele constitutive muzicale (scări, linii melodice, ritmuri și cadențe), multe dintre ele identice cu cele din Oltenia, Mehedinți și Banatul de munte.

În ultima parte a emisiunii vă invit să medităm împreună asupra universului spiritual unic al românilor din Timoc, ascultând un fragment din ritualul pomenii, deoarece cultul și pomenirea morților exprimă cu putere, pentru ei, legăturile dintre lumea văzută și cea nevăzută, fiind păstrate cu sfințenie, din generație în generație, cu rădăcini istorice care pot fi căutate foarte timpuriu, chiar la traci. Ceremonia, cu trei secvențe, debutează cu o piesă lentă, în stil improvizatoric, la cimpoi, continuă cu taraful care susține muzical „mărturia”, respectiv împărțirea colacilor, mâncării, băuturii și hainelor, și se încheie cu melodia de joc pentru „veselia la pomană” care, în unele zone era continuată și cu o „horă de pomană”, oferită în memoria celor plecați.

De la credință, grai românesc, tradiții și rânduieli, până la obiceiuri, folclor, cutume, superstiții, muzică și substitute liturgice, vă invit să descoperim împreună câteva aspecte care definesc universul identitar unic, al românilor timoceni, viețuitori în Serbia de răsărit.