Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

Elemente de cultură tradițională românească incluse de UNESCO în Patrimoniul Cultural Intangibil al Umanității

Publicat: Marți, 7 Iunie 2016 , ora 20.30

Doina românească are capacitatea de a sintetiza sentimente și trăiri umane, originale și unice, cântate vocal sau instrumental; în anul 2009 ea fost inclusă în patrimoniul imaterial al umanității. Teoretizată drept o specie distinctă a genului liric folcloric, doina era cândva răspândită pe un areal care cuprindea Maramureșul, Oașul, Lăpușul, Năsăudul, Bucovina, zona Carpaților de Curbură, Oltenia și Gorjul.

Vă propun apoi să facem un popas în atmosfera obiceiurilor de iarnă, mai precis a Colindatului de ceată bărbătească, aflat în patrimoniul cultural mondial din anul 2013, printr-un demers comun al României și al Republicii Moldova. Ceata de colindători s-a păstrat mai ales în sudul și în Câmpia Transilvaniei, în Țara Făgărașului, Țara Loviștei, în Hunedoara dar și în Câmpia Bărăganului și în sudul Basarabiei.

După doine și colinde, vă invit să descoperim împreună muzica, dansul și magia din Ritualul Călușului, care se mai practică, încă, de Rusalii, în multe sate din sudul României: în Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Ilfov. Pentru vechimea, unicitatea, originalitatea și vivacitatea sa, Ritualul Călușului a fost proclamat de UNESCO, în anul 2005, drept „Capodoperă a patrimoniului cultural al umanității” și înscris în 2008 pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Intangibil.

Jocul fecioresc este cel mai recent element de cultură tradițională imaterială românească înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Intangibil UNESCO în anul 2015, fiind recunoscut pentru originalitatea, expresivitatea, vivacitatea și robustețea dansurilor cuprinse în această categorie aparte, oglindind un bogat conținut de idei și sentimente, exprimate prin joc.

Vă invit, așadar, marți 7 iunie 2016, de la ora 20.30, să urmăriți Elemente de cultură tradițională românească incluse de UNESCO în Patrimoniul Cultural Intangibil al Umanității în ultimul episod din cel de-al doilea sezon al emisiunii „Muzici tradiționale”.  

Constantin Secara