Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

Muzicile munților, muzici pastorale (II). Pirineii și Carpații

Publicat: Marți, 16 Februarie 2016 , ora 20.30

În ediția actuală vom face o prezentare paralelă a sonorităților din Pirinei și Carpați. Vom călători, mai întâi, prin puterea muzicii, în regiunea Tras-os-Montes, situată în nord-estul Portugaliei; vom poposi apoi în Țara Bascilor, în vestul Pirineilor, la granița dintre Spania și Franța. Drumul nostru imaginar va continua și se va împlini prin popasuri în Carpații de Nord (Polonia) și în spațiul carpatic românesc. Vom descoperi, ca și în alte ocazii, doar aici, la "Muzici tradiționale", asemănări și deosebiri, confluențe și coincidențe sonore, stiluri vocale și instrumentale, precum și instrumente muzicale din aceeași categorie. Unul dintre aceste instrumente este, bineînțeles, cimpoiul, unul dintre instrumentele cu cea mai extinsă arie de răspândire pe continentul european. Poposind, apoi, în vestul Pirineilor, la granița dintre Spania și Franța, vom descoperi o parte din cultura bască, total diferită de ale popoarelor învecinate, constituind o marcă identitară puternică și reprezentativă pentru acest ținut, mai ales sub aspect muzical.

În ultima parte a ediției vom face un salt imaginar într-o altă zonă montană, aflată în nordul lanțului carpatic, în Podhale, regiune situată la intersecția văilor care delimitează Carpații de Munții Tatra. Acest areal se particularizează prin tradițiile și obiceiurile pastorale, foarte bine păstrate, atribuite în special goralilor, o populație străveche, cu origini valahe, care a pornit din ținuturile românești și s-a stabilit în nordul lanțului carpatic încă din secolul al XVI-lea. Împreună cu tradițiile pastorale, acești oameni au dus cu ei și instrumentele specifice: trâmbițele, fluierele și cimpoaiele. Unele piese lirice din Podhale sunt înrudite cu doina românească, așa după cum vom avea posibilitatea să le ascultăm, comparativ cu două doine, una provenind din Valea Trotușului și cealaltă din zona curburii intracarpatice.

Vă invit, așadar, să urmăriți, în a doua ediție din ciclul muzicilor pastorale și alpine, o călătorie imaginară, în spațiile culturale ale Munților Pirinei și Carpați.