Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

Interferențe (III). Muzici multietnice din Balcani și bazinul mediteranean

Publicat: Marți, 2 Februarie 2016 , ora 20.30

În prima parte, vom asculta taksîmuri și dansuri instrumentale, interpretate la buzuki de unul dintre cei mai importanți exponenți ai folclorului intrumental grec, Vassilis Tsitsanis, acompaniat de colaboratorii săi, în înregistrări istorice, de referință. Cu proveniență turco-arabă și cu răspândire în zona balcanică, inclusiv în baladele lăutarilor din sudul României, taksîmul reprezintă un preludiu instrumental cu rol de introducere a unei alte melodii, cântec sau joc.

Apoi, vom călători în sudul Albaniei și ne vom întâlni cu aromânii din Andon Poçi, care fac parte din grupa fărșeroților, vorbind unul dintre cele mai curate și reprezentative dialecte aromânești. Muzica lor, de tradiție eminamente orală, se înscrie în ciclul cântecelor rituale, al cântărilor lirice ocazionale, baladelor și pieselor istorice iar modul de interpretare, specific aromânesc, presupune, cu rare excepții, cântul polifonic, pe trei voci distincte, în grupuri de femei sau bărbați.

În ultima parte a ediției vom traversa Marea Ionică și vom ajunge în sudul Italiei, în Calabria, acolo unde trăiește, de secole, o comunitate albaneză bine închegată și definită din punct de vedere cultural. Muzica pe care o practică se articulează într-o sinteză dintre cele două culturi (albaneză și italiană), ambele "topite" în creuzetul civilizației meridionale.

Așadar, vă invit să urmăriți ultima ediție a ciclului dedicat interferențelor culturale, cu eșantioane sonore dintr-un repertoriu care demonstrează bogăția și varietatea influențelor reciproce ale folclorului muzical din spațiul cultural balcanic și mediteranean.