Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

Cântece de dragoste

Publicat: Marți, 10 Noiembrie 2015 , ora 20.30

Deosebit de alcătuirile melopeice cu structuri improvizatorice, neregulate și non-spectaculare, care sunt subordonate în special doinei, cântecul propriu-zis (denumit astfel în premieră de Constantin Brăiloiu, tocmai cu intenția de a-l departaja ca specie lirică distinctă) este prezent în culturile orale tradiționale europene prin alcătuiri care sunt supuse unei triade indisolubile: melodie, text, formă. Aceasta este completată prin stiluri proprii, care vizează atât manierele de interpretare (vocale sau instrumentale, individuale sau în grup) cât și ocaziile sociale (șezători, evenimente, sărbători și adunări colective) sau, pur și simplu, se raportează la exprimarea unor stări sufletești, împărtășite (sau nu) celor din jur.

Dintre temele cântecelor de dragoste nu lipsește dorul, acel sentiment complex care se exprimă într-o multitudine de forme și care transcende spațiul și timpul. De aceea, dorul ocupă un loc central și chiar privilegiat în refrenele cântate de români. Dorul întruchipează ipostazele superioare ale dragostei, precum și sublimarea ei în forme spiritualizate, superioare. Din spațiul românesc și până în alte regiuni ale lumii, oamenii își exprimă iubirea prin mijloace artistice diverse. Unitar rămâne însă cântecul, ca formă de expresie supremă.

Vă invit, așadar, să redescoperim împreună farmecul și frumusețea cântecelor de dragoste, din folclorul practicat de români și de alte popoare.