Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 31 Martie 2011 , ora 19.00

Astăzi vom asculta din nou muzica trecută prin spectrul complex, rafinat și matur al sclipitorului orchestrator Vince Mendoza, care alături de alte vârfuri ale genului, ne transmit de fiecare dată îmbucurătorul mesaj că nimic nu dispare, ci totul se transformă, sau în cazul lor, totul evoluează. Colaborarea dintre Vince Mendoza și John Scofield datează încă din 1990, de pe albumul “Start Here”.

Amplitudine, limbaj armonic, perspicacitate componistică, talentul de a scoate tot ce e mai bun din muzicieni. Acestea sunt câteva din atributele care-l fac special pe Vince Menadoza. Toate acestea, adăugate la timbrul, tehnica și subtilitatea chitaristică a lui John Scofield, duc la un album care merge dincolo de ceea ce oferă limbajul jazzistic. Orchestra face diferența, la fel ca și partiturile pe care le interpretează și felul în care este dirijată. Metropole Orkest are o experiență imensă în toate genurile muzicale, dar toți muzicienii implicați cunosc bine senzația de libertate pe care ți-o da jazz-ul.

O orchestră pe cât de mare, pe atât de flexibilă, care se manifestă dinamic, lăsând un spațiu perfect măsurat pentru atingerile de chitară. “54” este albumul care reunește lumile lui Mendoza și Scofield. Compozițiile chitaristului domină repertoriul, dar aerul sofisticat și modern este dat de evoluția orchestrei și mai ales de orchestrații.

“54” poate fi considerat un album de referință în discografia ambilor muzicieni. Pentru Mendoza, orice piesă reprezintă o sursă de inspirație, iar Scofield, indiferent de context, rămâne inconfundabil. Ambii artiști își îmbină calitățile pentru o muzică unitară, care depășeste ca valoare suma părților componente. Al doilea album apărut în 2010 și care a beneficiat de aportul lui Vince Mendoza se numește “Carribean Night”. Este de fapt o culegere de piese nepublicate de WDR Big Band din Koln, înregistrate în 1997, sub bagheta lui Mendoza fiind invitați și Andy Narell la steel drums, bateristul Peter Erskine și percuționistul Luis Conte.

Dealtfel, steel drum (găsiți voi traducerea), fiind un instrument foarte popular în Caraibe, apare pe acest album într-o formă amplă și bine armonizată. Sunt 4 instrumentiști care colorează partiturile lui Mendoza cu sunetele atât de cunoscute care descriu parfumul insular. Un cocktail incredibil de talent, soare și jazz, pe un album care completează munca impresionantă a acestui fabulos compozitor, orchestrator și dirijor pe nume Vince Mendoza.

Berti Barbera