Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 13 Octombrie 2011 , ora 19.00

Din nou, doi tineri muzicieni fenomenali la Jazzy Hour. Primul e născut în 1987 și vine din Bichkek, Kîrgîzstan, locul de unde, încă de mic, a luat drumul Americii, ajungând să cânte alături de muzicieni importanți, încă dinaintea vârstei majoratului. Un instinct muzical incredibil, șlefuit și maturizat în mediul cel mai potrivit.

E dificil să-l descrii pe Eldar Djangirov fără să-l asculți. Iar după ce îl asculți e inutil să-l mai descrii în cuvinte. A luat tot ce-i mai bun de la Art Tatum, Oscar Peterson sau alții ca ei și și-a pus amprenta tehnicii incredibile și a rafinamentului pe orice cântă, indiferent dacă e standard de jazz, compoziție proprie sau piesă luată din catalogul clasic.

Albumul pe care l-a lansat în 2011 se numește Three Stories și este primul album pian solo înregistrat de muzician sub numele întreg, la început fiind cunoscut doar sub numele de Eldar. Discul este foarte unitar și matur, chiar dacă reprtoriul îi cuprinde pe Bach, Scriabin, Monk sau Gershwin la un loc.

Un tânăr fenomen a ajuns în America și a adus cu el muzica rusească, demonstrând în același timp, adaptabilitatea la un limbaj nou și complex, iar în pofida vârstei, nu există vreun moment în care să simți că ceva nu se potrivește. Viteza nu denaturează expresia melodică, iar pasajele care înlocuiesc o orchestră simfonică sună la fel de clar și pregnant ca riffurile de ragtime sau temele celebre.

Celălalt album de pe care vom asculta în continuare câteva fragmente reunește patru nume importante ale muzicii braziliene, sub două forme diferite. Hamilton de Holanda, împreună cu Andre Mehmari au înregistrat un album prin care aduc un tribut muzicii mai marilor Hermeto Pascoal și Egberto Gismonti.

Un nou exemplu în care virtuozitatea inimaginabilă se îmbină cu finețea instrumentului și a intepretării. Duetul format din pian și mandolina cu 10 corzi, readuce în forma personalizată, muzica a două personaje remercabile ale scenei braziliene din ultimii 40 de ani. Cei doi tineri muzicieni care își conduc generația au luat drept standard statura predecesorilor lor, exprimându-și respectul și măiestria, de-a lungul unui repertoriu care conține piese proprii, intercalate cu compoziții ale celor doi destinatari ai omagiului.

Un disc proaspăt, fascinant, care printre altele ne arată importanța și bogăția mișcării muzicale din Brazilia.

Poate nu ați ascultat foarte des un duet format din pian și madolină, dar sigur nu ați ascultat niciodată o interpretare la asemenea nivel, în acest context.

Berti Barbera