Înapoi la: Emisiuni

Portret de compozitor - Antonio Vivaldi cu Marina Nedelcu

Vivaldi XXX
Vineri, 29 Ianuarie 2010 , ora 9.30
După toate acestea, Vivaldi se îndrepta discret către Nordul Europei, spre a nu mai reveni niciodată la Veneția; o nouă și ultimă călătorie, desigur plină de necunoscute.
Vivaldi XXIX
Joi, 28 Ianuarie 2010 , ora 9.30
Onorat de prinți, maestro assoluto la Pieta, Vivaldi trăiește spre sfârșitul vieții o mare decepție. În cursul anului 1737, el pregătește o întreagă stagiune pentru teatrul din Ferrara...
De la Bonn și Viena (cele două capitale beethoveniene) la Veneția; peisajul lagunei strălucind sub un astru baroc. Cu alte cuvinte, Portretul de compozitor își schimbă pentru un timp profilul, cu scopul de a îmbrățișa trăsăturile vivaldiene – legendar preot cu păr roșu, cunoscut în epoca sa mai mult după acest apelativ. Se năștea în Serenissima Republică în 4 martie 1678, aceeași zi în care orașul era zguduit de un cutremur ; intuim la figurat un alt fel de cutremur cu reverberații profunde în lumea muzicală, pe fondul unei biografii pline de necunoscute, pe care vom încerca să le acoperim prin muzica însăși.

Antonio Vivaldi - probabil elev al lui Legrenzi, învățând să cânte la vioară de la tatăl său, bărbier, însă excelent violonist. La 25 de ani devine preot și intră ca profesor la Ospedalle della Pieta, asumându-și educația muzicală extrem de elevată a orfelinelor Veneției. În 1711 apare ciclul L’Estro armonico, încă impregnat de modelul concerto-ului grosso, promovat de Corelli, apoi de Handel. De aici Vivaldi va dezvolta în sute de exemplare profilul concertului instrumental, astfel încât cele mai diverse instrumente ale epocii vor primi rolul de solist în marea familie a concertelor vivaldiene. Desigur vioara se va desprinde net din această galerie, printr-o inventivitate fără precedent în epocă.

Mai puțin cunoscut ne este Vivaldi creatorul de operă, o pasiune puțin compatibilă cu statutul său ecleziastic. Îl regăsim mai prolific decât Scarlatti tatăl, depășit însă de Caldara, Hasse și Handel. A compus nu mai puțin de 24 de opere, doar 14 dintre ele existând în manuscris complet în Biblioteca de la Torino. Este un domeniu ce își va deschide larg porțile către noi, având mereu în fundal imaginea primadonei sale Anna Giro. Iată pe scurt, coordonatele acestui Portret de compozitor.

Antonio Vivaldi la Radio România Muzical - un tablou pe care ni-l dorim cât mai complex, cu această muzică în care descifrăm un artist orgolios, cu o imaginație fantastică, scriind se spune, cu o viteză mai mare decât putea fi copiată muzica sa, muzică jubilând în peisajul sclipitor al Veneției.
Marina Nedelcu