Temă...cu variațiuni Înapoi la: Emisiuni

Tradiție și contemporaneitate

Publicat: Duminică, 28 Noiembrie 2010 , ora 10.00

Aduc astăzi în prim plan două nume cu rezonanță în lumea artistică a ultimilor ani. Și voi începe cu cel pe care New York Times îl descria ca fiind "un pianist cu interpretări magistrale, profund și plin de temperament"- norvegianul Leif Ove Andsnes.

În actuala stagiune, Leif Ove Andsnes este "artist în rezidență" la Filarmonica din Berlin, acolo unde va apărea pe afiș atât în ipostaza de solist concertist, cât și de membru în diverse ansambluri camerale. Și aceeași poziție de "artist în rezidență" o are și la Orchestra Filarmonică din orașul său natal - Bergen - unde, pe parcursul următoarelor luni va fi solistul a trei concerte. Dar dincolo de toate acestea, motivul pentru care am ales a vorbi astăzi despre Leif Ove Andsnes, este determinat de poziția de co-director artistic pe care o ocupă în cadrul Festivalului norvegian de muzică de cameră Risør. Succesul imens de care se bucură această manifestare camerală estivală a determinat inițierea unui turneu care include o serie de concerte camerale cu artiștii participanți în festival la Bruxelles, Londra și New York. În fapt, în aceste zile se încheie seria de concerte la Wigmore Hall din Londra și debutează cea pe care Leif Ove Andsnes și invitații săi o vor susține la Carnegie Hall din New York.

Prin programul de o imensă varietate stilistică și diversele module de ansambluri camerale pe care le propune, Leif Ove Andsnes încearcă să recreeze o parte din atmosfera intimă a Festivalului Risør și să aducă notorietate acestei manifestări cu o tradiție de 20 de ani. De altfel, sunt sigură că vi-l puteți reaminti pe pianistul norvegian prin prisma prezenței sale bucureștene la Festivalul Enescu ediția 2009, atunci când a apărut pe scena Ateneului alături de Christian și Tanja Tezlaff.

Fără îndoială, Leif Ove Andsnes este una dintre cele mai proeminente personalități ale Norvegiei și de aceea, manifestându-se ca atare, aduce prin prisma numelui său notorietate festivalului pe care îl coordonează, dar și muzicii țării natale. Căci Andsnes rămâne un excelent interpret al muzicii lui Edvard Grieg.

Leif Ove Andsnes - Video

Dedic astăzi ultimele minute ale întâlnirii noastre unui ansamblu legendar, una dintre cele mai pertinente voci ale artei interpretative vocale din ultima jumătate de veac - The Swingle Singers.

Fascinanți și aproape nepământeni prin calitățile vocale remarcabile, membrii ansamblului (și mă refer aici la toți cei care de-a lungul anilor au alcătuit diversele formule ale grupului) au reușit să mențină notorietatea grupului la cote extraordinare. Certifică acest fapt cele aproape 50 de albume, 5 premii Grammy și peste 4000 de concerte susținute în aproape o jumătate de secol de existență, care se va împlini în 2013 când va avea loc un turneu mondial ce se anunță a fi o încununare a carierei actualilor, dar și foștilor The Swingle Singers.

Swingle Singers - Video

Liliana Staicu