În universul muzicii Înapoi la: Emisiuni

În universul muzicii cu... Ana Maria Sandi, nepoata lui George Enescu (IV)

Publicat: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2016 , ora 16.00

Am simțit nevoia să întăresc încă din titlul emisiunii calitatea invitatei mele la această serie de emisiuni, deși, simpla sa calitate de meloman, matematician, specializat în educație și futurologie, cu activitate la Banca Mondială, ar fi fost suficientă.

Ana Maria Sandi este în momentul de față unica rudă de sânge a lui George Enescu în viață (cu excepția fetei sale și a nepoților ei, care duc mai departe genealogia familiei Enescu). Tatăl ei, născut în 1902, a fost Dumitru Bâșcu, fratele vitreg al lui George Enescu, crescut în casa de la Cracalia a tatălui celor doi, Costache Enescu, alături de Didica, fata naturală a lui George Enescu însuși. 

Frați de sânge și de spirit: aceeași modestie și verticalitate spirituală exemplară - deși se știa în epocă de înrudirea celor doi, tânărul Dumitru Bâșcu nu a dorit să profite în niciun fel de numele celebru al fratelui său vitreg, așa cum nici Enescu nu a dorit acest lucru, deși relațiile dintre cei doi frați au fost cordiale.

Sunt multe povești de familie puțin cunoscute în dialogul pe care-l consider un document de istorie orală, realizat cu Ana Maria Sandi, nepoata lui George Enescu și fata pictorului Dumitru Bâșcu, fratele vitreg al lui George Enescu. Istoria se țese de fapt din astfel de povești; eu mă simt privilegiată că am avut șansa de a realiza acest interviu pe care-l puteți descoperi și dvs., agrementat cu multă muzică, sâmbetele, începând cu ora 16.00 la Radio România Muzical.