Arhivă : Evenimente Înapoi

Radio România Muzical vă invită la concert

Publicat: luni, 19 Iulie 2010 , ora 14.27

Fundația Jubilate organizează la Cluj începând din 18 iulie 2010, pentru a doua oară, un eveniment cultural de mare calibru ca parte a proiectului Oratorium (www.oratorium.ro). La finalul unui curs de măiestrie pentru cor și orchestră, unde aproximativ 60 de muzicieni români și din străinătate vor pregăti câteva din lucrările compozitorului J.S. Bach, Fundația Jubilate va organiza 3 concerte la Cluj-Napoca (23 iulie), Timișoara (24 iulie) și București (25 iulie).

Duminică, 25 iulie, începând cu ora 19.00, Corul - pregătit de Kenneth Tucker - și Orchestra Proiectului Oratorium dirijate de  Delta David Gier susțin un concert în Studioul "Mihail Jora". Programul cuprinde exclusiv lucrări de Johann Sebastian Bach: Suita a III-a pentru orchestră; Motetele "Fürchte dich nicht" și "Komm, Jesu, komm" și Magnificat în Re Major. Soliști: soprana Georgeta Stoleriu, mezzosoprana Gabriela Hazarian, tenorul Ruben Mureșan și basul Ion Dimieru.

Biletele se pot achiziționa prin Eventim, la magazinele Germanos, Vodafone, Librăriile Cărturești și Humanitas și online, pe www.eventim.ro și în seara concertului de la casa de bilete a Sălii Radio din strada Gen. Berthelot nr. 60-64, telefon: 021.314.68.00.

Delta David Gier: Va fi un program integral Johann Sebastian Bach. Vom începe cu Suita a III-a pentru orchestră, apoi două motete pentru cor și orchestră și la final vom interpreta Magnificat în Re major. Repetițiile au fost fantastice. Corul este un ansamblu alcătuit din oameni minunați, soliștii și orchestra sunt, de asemenea, foarte buni, așa că este o adevărată plăcere pentru mine să lucrez cu ei. Consider că proiectul "Oratorium" este unic pentru că nu pune accent doar pe latura muzicală, ci și pe cea spirituală. Încercăm să-i ghidăm pe tinerii muzicieni atât din punct de vedere muzical, cât și spiritual. Programul Bach este de o calitate sonoră excelentă, am acordat o mare atenție partiturii dar și înțelesului textului, mesajului, scopului pentru care Bach a compus aceste lucrări. Asta cred că singularizează proiectul nostru față de un concert obișnuit cu muzică de Bach. Toți participanții din cadrul acestui proiect sunt conștienți deopotrivă de mesajul muzical, dar și de cel spiritual al textului.

Reporter Ioana Marghita

David Gier reprezintă "o voce dinamică" pe scena muzicii americane. Începând cu stagiunea 2004-2005, acesta ocupă postul de dirijor - Director muzical al Orchestrei Simfonice din South Dakota, iar din stagiunea 2007-2008, David este dirijorul seriilor complete "Young People's Concerts" ale Filarmonicii din New York. David Gier a obținut un Master în dirijat la Universitatea din Michigan, sub îndrumarea lui Gustav Meier. Gier a studiat cu Leonard Bernstein, Kurt Masur, Erich Leinsdorf și Seiji Ozawa, fiind invitat mai târziu de către Riccardo Muti să petreacă un an de ucenicie la Orchestra din Filadelfia. Colaborează frecvent cu Metropolitan Opera, precum și cu multe orchestre americane și europene.

Personalitate complexă și pedagog de renume internațional, soprana Georgeta Stoleriu apare în Proiectul Oratorium 2010 în ipostaza de artist muzician interpret. Repertoriul domniei sale impresionează prin diversitatea stilistică și a genurilor abordate, de la literatura vocal-simfonică la miniaturile ce aparțin lucrărilor Evului Mediu, Renașterii europene, Barocului, literaturii clasice, romantice și, nu în ultimul rând, ale secolului al XX-lea.

Mezzosoprana Gabriela Hazarian este solistă a Operei din Brașov. Sub îndrumarea regizorului Cristian Mihăilescu a debutat în numeroase roluri: Carmen, Romeo, Cenușăreasa, Zerlina, Maddalena, Rosina, Cherubino etc., fiind invitată la numeroase festivaluri naționale și internaționale: Salzburg, Zürich, Brașov, Craiova, Constanța. Laureată a Concursurilor Naționale "G. Dima", "M. Jora" și "I. Perlea," a facut înregistrări cu Orchestra Simfonică Ciudad de Elche - Spania și cu Radiodifuziunea București cu spectacole de operă, arii, lieduri și muzică vocal-simfonică.

Melomanii români l-au cunoscut inițial pe Ruben Mureșan ca bariton, dar odată cu trecerea timpului și cu studiile aprofundate de canto, vocea lui s-a stabilizat în ambitusul de tenor. Deținător al unei voci expresive, de calitate, stăpânește o tehnică deosebită forjată alături de reputați maeștri precum Georgeta Stoleriu, Donna Roll, James McKinney. Este deseori invitat să colaboreze ca solist de către filarmonicile din România, în mod special cu Filarmonica "George Enescu" și Orchestrele Radio din București.

Solist al Operei Naționale din București, baritonul Ion Dimieru este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București. În repertoriul său de operă, printre numeroase roluri jucate, se numără și Figaro, Masetto, Papageno, Guglielmo. În anul 2007 și-a îndreptat atenția și înspre muzica barocă, participând la doua proiecte: Pyram si Thysbe (M. de Monteclair) în cadrul Studioului experimental al ONB și Codex Caioni, cu ansamblul "Baroque nomade" condus de Jean Cristoph Frisch.

Absolvent al Conservatory of Music - University of Missouri și al Conservatoire Royale de Musique din Bruxelles, Kenneth Tucker a venit în România, împreună cu familia sa, în anul 1992. Activitatea sa ca dirijor și solist - atât ca pianist cât și ca organist - l-a dus în multe orașe din România, dar și de peste hotare (America, Belgia, Olanda, Suedia, Franța, Austria, Moldova, Anglia, Ucraina).