Cronici Înapoi

Muzica lui Dimitrie Cantemir - la Muzeul Cotroceni

Publicat: vineri, 27 Februarie 2015 , ora 11.34

Ansamblul Imago Mundi, binecunoscut datorită proiectelor inovative de prezentare a muzicii vechi, a dus joi, 26 februarie 2014, publicul din Sala Cerchez pe plaiurile românești de secol XVIII.


"Foarte interesant, foarte frumos, numai cuvinte de laudă! Face parte din istoria noastră, istoria poporului trebuie cunoscută."

"Chiar cred că trebuie să știm puțin unde ne sunt izvoarele sau rădăcinile. A fost o seară absolut minunată. În concert mi-au plăcut chiar și mai mult! Atmosfera a fost foarte plăcută."

"A fost foarte fain, foarte relaxant… așa, parcă o călătorie în trecut."

"Mi s-a părut o muzică foarte plăcută, interesantă și aș vrea să mai particip la asemenea evenimente."

Sunt declarații ale celor care au participat ieri seară la concertul susținut de ansamblul Imago Mundi, o manifestare organizată de Radio România Muzical și Muzeul Național Cotroceni. Un public numeros s-a bucurat de sonoritățile aparte ale lucrărilor lui Dimitrie Cantemir - Oana Ivașcu, Andreea Țimiraș, Adria Buciu, Cătălin Ștefănescu, Ștefan Barbu și Daniel Ivașcu reușind să-i poarte pe cei din Sala Cerchez pe meleagurile românești de secol XVIII.

Despre concert ne-a vorbit și pianista Andreea Butnaru, prezentă în sală: "Este o formă de muzică mai rar întâlnită în România - foarte mult în sudul României și, pe de altă parte, foarte rar cântată. S-a potrivit bine; oricum și acustica este foarte bună, și instrumentele foarte interesante, mai ales cele de percuție, lăuta și țitera. Acestea au dat o anume culoare ansamblului. În plus, flautul alto aduce puțin cu fluierele din vremea lui Dimitrie Cantemir; este exact ce trebuie, foarte potrivit pentru așa ceva."

Concertul susținut de ansamblul Imago Mundi a fost răsplătit la final cu ropote de aplauze care au încununat acest eveniment cu semnificații speciale - înregistrarea concertului urmând să reprezinte România în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene de Radio, Ziua muzicii vechi, programată în fiecare an în 21 martie.

Despre întâlnirea cu publicul din Sala Cerchez, Daniel Ivașcu, unul dintre fondatorii ansamblului Imago Mundi, a declarat: "Noi ne simțim foarte bine cântând și ne simțim foarte bine cântând pentru public. Dimitrie Cantemir este cunoscut în România mai degrabă ca domnitor, mai degrabă cărturar și mai puțin ca muzicolog și muzician. Cantemir trebuia recuperat, asta ne-am propus, să-l punem în acest context al muzicii vechi și tradiționale românești. Credem că este important să-l facem cunoscut și la noi în țară."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie