Cronici Înapoi

AUDIO. GALERIE FOTO. Elevii din școlile românești 'Ascultă 5 minute de muzică clasică'

Publicat: marți, 28 Octombrie 2014 , ora 14.32
"Ascultă 5 minute de muzică clasică", proiectul derulat de Radio România Muzical din octombrie 2010 este începând din acest an, un program național în școlile românești. Am vrut să vedem cum au primit elevii și dascălii această inițiativă, astfel că am plecat spre ei pentru a le cere opinia.


"Există un lucru pe lume care îmi trezește sentimentele, trăirile, pasiunile. Acest lucru este neprețuit: muzica. Fiecare melodie din muzica clasică îmi prezintă o poveste faimoasă, trecută în negura amintirilor, însă peste vechile versuri de pe lunga linie melodică se află pasiunea de aur a compozitorului din sufletele noastre." Prima parte a compunerii "Viața în muzica clasică", semnată de Valentin Dima, elev în clasa a VI-a a Școlii Gimnaziale Tudor Vladimirescu.

Este una dintre cele trei instituții de învățământ din județul Călărași pe care le-am vizitat pentru a vedea reacțiile elevilor și profesorilor la proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică. Începând cu acest an școlar, proiectul desfășurat din 2010 de Radio România Muzical a devenit program național în școli.

Ghidul nostru a fost doamna Bica Simion, inspector educativ din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași, cea care ne-a vorbit despre avantajele acestui program:

Ar fi multe. În primul rând simt și ei muzica. În al doilea rând, învață și ei ceva despre acești compozitori, despre acești maeștri ai muzicii clasice. Pe urmă, în al treilea rând și nu în ultimul rând, îi disciplinează, față de muzica pe care copiii, elevii în general o ascultă acasă sau chiar și la școală este o mare diferență.


"Tudor Vladimirescu" și "Nicolae Titulescu", ambele din Călărași și "Iancu Rosetti", din localitatea Roseți au fost instituțiile de învățământ în care le-am adresat elevilor următoarea întrebare: "Cât de importante sunt cele cinci minute de muzică clasică pentru voi?"

- Până acum eu nu prea ascultam muzică clasică. A început să-mi placă. Ascult și acasă.

- Mie mi se pare că ne aduce o liniște în suflet și ne aduce aminte de toți oamenii foarte importanți, care și-au dat viața pentru muzică.

- Mi se pare foarte important, pentru că ajută copiii și persoanele să devină mai calme, mai liniștite.


Despre implementarea proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică, profesorii au afirmat:

Margareta Deacu, director adjunct la Școala Gimnazială Nicolae Titulescu: A-i forma pe copii și cu ajutorul muzicii este un lucru esențial în viața lor. Copiii devin mai buni, mai cuminți, mai sociabili. Copilul sensibilizat și modelat cu ajutorul acestor discipline artistice devine în mâna educatorului mai ușor de modelat; se dezvoltă anumite procese intelectuale care devin productive și la celelalte discipline, nu numai la disciplina muzică.

Radu Constantin, profesor de muzică la Școala Tudor Vladimirescu: Sperăm să fie nu numai un proiect de culturalizare, ci să îl vedem ca pe un proiect de formare a personalității copiilor.

Adriana Butoi, directorul Școlii Gimnaziale Tudor Vladimirescu: Ne-am bucurat să putem să implementăm la noi în școală proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică. Beneficiem de copii deosebiți, de copii sensibili talentați, care au perceput cu plăcere și cu o sensibilitatea extraordinară ascultarea acestui gen de muzică. Promitem că vom continua și că vom realiza lucruri din ce în ce mai frumoase cu drag și cu implicare și cu responsabilitate, desigur. Și părinții sunt la fel de mulțumiți, pentru că acum mass media promovează o altfel de cultură, un alt fel de gen muzical, pe când, ceea ce propuneți dumneavoastră și ceea ce ați demarat prin acest proiect înseamnă într-adevăr, cultură muzicală adevărată.


Interviurile integrale acordate de profesorii celor trei instituții de învățământ și imagini cu elevii participanți la proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică pot fi accesate pe pagina proiectului.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie