Interviuri Înapoi

Concert extraordinar al Corului Madrigal - la Ateneul Român

Publicat: marți, 24 Februarie 2015 , ora 12.24

În 27 februarie se împlinesc 90 ani de la nașterea lui Marin Constantin, celebrul dirijor al Corului Național de Cameră Madrigal, plecat dintre noi în 2011. Pentru a marca acest moment, ansamblul pe care l-a înființat va susține un concert special duminică, 1 martie 2015, pe scena Ateneului Român. Detalii ne oferă Veronica Maria Stoica, managerul corului Madrigal:


Este o seară foarte specială pentru că am organizat evenimentul în memoria maestrului Marin Constantin, care pe 27 februarie ar fi împlinit 90 de ani. Este foarte necesar acest eveniment pentru Madrigalul tânăr, pentru că Madrigalul datorează absolut totul maestrului Marin Constantin, care l-a înființat în 1963. Prin geniul său, prin ceea ce a simțit el că ar trebui să însemne Madrigalul, a lăsat României un act de cultură inimaginabil și nu numai un act de cultură, ci și un act pedagogic extraorinar; Madrigalul este la a șasea generație de madrigaliști. Ei sunt acum foarte tineri - până în 35 de ani toți - și au nevoie ca personalitatea maestrului Marin Constantin să fie evocată și le intre în suflet cu tot ce a dăruit el mai bun artiștilor din Madrigal. Atunci am hotărât ca și ei, tinerii, să învețe să respecte această istorie a Madrigalului, care este legată în totalitate de maestrul Marin Constantin. Dumnealui a avut un concept de timbralitate sonoră, a avut un concept repertorial care a influențat întreaga mișcare corală din România, a avut un concept estetic ce a revoluționat într-un fel personalitatea corului și a dat ocazia tuturor să încerce să aibă o altă estetică pe scenă. Dânsul a mobilizat tinerii compozitori să scrie pentru o anumită formație și atunci succesul a fost absolut minunat. Fiecare compozitor a cunoscut foarte bine Madrigalul din punct de vedere vocal și din punct de vedere emoțional și-atunci toate lucrările scrise de maestrul Dan Dediu, Miriam Marbe, Ștefan Niculescu, Anatol Vieru - o pleiadă de compozitori absolut senzaționali -, Șerban Nichifor, Liana Alexandra - au fost studenții maestrului Marin Constantin care au scris pentru Madrigal și în felul acesta muzica corală românească este foarte, foarte cunoscută prin intermediul Madrigalului în toată lumea. De aceea, emoția pentru acest moment de duminică, 1 martie, ora 19:00, când Madrigalul va concerta la Ateneu - vor fi și povești despre maestrul Marin Constantin, se va auzi și vocea maestrului - este un moment care, practic, marchează sufletul ascultătorilor și sufletul madrigaliștilor.


Care sunt invitații acestei manifestări?

Doamna Valentina Sandu Dediu va fi amfitrioana acestui spectacol; este un critic muzical și un profesor tânăr care este alături de Madrigalul tânăr. De asemenea, va veni marele nostru istoriograf muzical Viorel Cozma. Dânsul a fost alături de maestrul Marin Constantin toată viața, pentru că are 91 de ani și, practic, a parcurs acest secol împreună cu maestrul Marin Constantin în performanța muzicală a Madrigalului. Am invitat Corul de Copii Radio, care este condus de dirijorul Voicu Popescu - madrigalist din anul I de studenție și apoi, în 2011, când maestrul Marin Constantin a trecut în neființă a preluat Madrigalul ca un pasaj către tinerețea actualei dirijoare Anna Ungureanu. Cam aceasta va fi desfășurarea concertului. În plus, va fi și intervenția seniorilor - vor fi madrigaliști din toate timpurile - care vor fi alături de noi.

Noi avem un public minunat, căruia îi mulțumesc pentru fiecare concert la care vine și ne susține și aș vrea să fie fericit și de data aceasta că vor asculta Madrigalul în niște piese absolut superbe. Va fi o piesă cu harpă, soliști, soprană - Madrigalul are soliști minunați. Îi invit să asculte Madrigalul, să asculte copiii Corului Radio - care sunt alături de noi și sunt, de fapt, pepiniera Madrigalului; cred că mai mult de un sfert din madrigaliști au venit din Corul de Copii Radio - și să asculte și acele povești pe care sunt convinsă că spectatorii tineri, care vin poate pentru prima, a doua sau a treia oară la Madrigal, nu le cunosc. Sunt povești despre maestrul Marin Constantin care a creat această minunăție corală - Madrigalul.

Interviu realizat de Lucian Haralambie