Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert aniversar - Radio România 86. Interviu cu dirijorul Tiberiu Soare

Publicat: vineri, 31 Octombrie 2014 , ora 13.44

Radio România marchează cei 86 de ani de existență printr-un concert-eveniment susținut astăzi de Orchestra Națională Radio. În postura de solist va evolua pianistul Horia Mihail, iar la pupitrul ansamblului se va afla Tiberiu Soare, dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio. Iată ce a declarat muzicianul despre concertul aniversar Radio România.


Concertul din această seară marchează cei 86 de ani de când Radio România organizează manifestări culturale. Cât de dificile sunt pregătirile pentru un astfel de concert?

Nu sunt mai dificile decât la orice concert. Noi abordăm fiecare concert cu maximă seriozitate și încercăm să fim la cel mai înalt nivel în fața publicului, dar există într-adevăr o emoție specială. Concertul este deosebit pentru că înglobează cumva o tradiție a Radioului pe de-o parte, iar pe de alta - marea tradiție occidentală, marea muzică europeană.

Mă refer în primul rând la lucrarea de deschidere; e vorba de o suită alcătuită din patru tablouri, se numește Priveliști moldovenești de Mihail Jora. Mihail Jora, după cum bine se știe, a fost primul director artistic al Orchestrei Simfonice Radio, cum se numea pe acea vreme, în 1928. Astfel, am considerat că e absolut firesc să-i aducem un omagiu prin prezentarea acestei piese, care trebuie spus că e o capodoperă din punct de vedere orchestral și al combinării temelor. E o combinație foarte interesantă între ethosul popular românesc din regiunea Moldovei cu o școală de orchestrație foarte frumos pliată pe tradiția din a doua jumătate a secolului al XIX-lea din Franța. Vine apoi Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Edvard Grieg în interpretarea lui Horia Mihail, de asemenea o capodoperă. E intrat demult, nu mai e nevoie să o spunem, în repertoriul universal. Și apoi vine această afirmație numită Simfonia a III-a în Mi bemol major "Eroica" de Ludwig van Beethoven. E o afirmație a unui crez cultural, dar și spiritual; e un semn că suntem încă aici.


Care sunt concertele importante ale Orchestrei Naționale Radio începând din 1 noiembrie?

Toate. Toate concertele Orchestrei Naționale Radio sunt importante. Aș atrage atenția însă asupra unor seri mai speciale sau care se doresc a fi mai speciale. Este vorba despre concertul din 19 decembrie, atunci când îl avem invitat și pe Alexandru Tomescu. Va fi un concert special pentru că e dedicat, cumva, memorării a 25 de ani de la Revoluția din 1989 și, prin alegerea programului, am încercat nu atât să aducem o notă funebră, cât comemorativă. E foarte importantă distincția, tocmai de aceea am evitat să cădem în clișeul unui recviem și am ales Concertul pentru vioară și orchestră de Alban Berg - care este supranumit "În amintirea unui înger" - și, după pauză, Simfonia a IV-a a lui Gustav Mahler, care se termină cu un lied pentru soprană și orchestră, pentru care o vom avea invitată pe soprana Mădălina Barbu. Așadar, acel lied, care vorbește despre bucuriile cerești… ne place să credem că există un după pentru toți acei tineri care și-au dat viața în decembrie '89.


O urare pentru ascultătorii Radio România acum, la ceas aniversar?

Să se bucure de toate lucrurile pe care le-am câștigat în acești ani și să se bucure de muzică alături de noi.

Interviu realizat de Lucian Haralambie