Recomandări Înapoi

1900 - Condeiele criticilor muzicali - Bucureștiul muzical de altădată, 22 noiembrie 2014

Publicat: miercuri, 12 Noiembrie 2014 , ora 15.56


Rețetă pentru articole

Un anume Orchiș publica prin 1911 în ziarul Rampa, dedicat teatrului, muzicii, literaturii și artei, la rubrica Simfonicul de duminică câteva idei despre cum trebuie să se scrie o critică muzicală. El dezaprobă înșirarea de lucrări interpretate, apoi formularea câtorva cuvinte elogioase la adresa fiecărui interpret sau prezentări succinte ale pieselor muzicale, propunând criticilor "a expune în mod sincer, cinstit și imparțial părerile, dacă le ai, asupra bucăților din program și a execuției lor".


Santinela vigilentă

...după cum și-a spus Mihail Mărgăritescu - poate cel mai profund și avizat critic muzical de la începutul secolului XX - formulează și el câteva principii pentru activitatea jurnalistică. Un subiect aparte în articolele sale îl avea creația muzicală românească "în recursiunile mele muzicale voi căuta a fi călăuzit de cea mai mare dreptate și obiectivitate și de dorința de a încuraja talentele născânde, de a admira și a face față de tot ce ni s-ar părea șarlatanie sau reclamă pură. Santinelă vigilentă, voi pândi toate încercările muzicale ale compatrioților mei, demne de sprijin, și voi contribui, pe cât îmi va fi cu putință, a le scoate la iveală!"


1898 - 1920

Între acești ani a apărut în țara noastră o serie de publicații - reviste și ziare - în care muzica ocupa un loc de frunte. Această polifonie de articole dedicate artei sunetelor constituia pe de o parte o bază educațională pentru tânăra generație, iar pentru interpreți și creatori un barometru al epocii. Printre acești creatori de opinie se numărau - Mihail Mărgăritescu, Henrich Göring sau Oscar Spirescu.

Vă aștept, sâmbătă, 22 noiembrie 2014, de la ora 10,30 la Radio România Muzical să parcurgem încă o filă de istorie la - Bucureștiul muzical de altădată, episod în care Lelia Zamani, muzeograf, ne va vorbi despre publicul de operă de pe la 1900.

Liviu Pețu