Recomandări Înapoi

Muzici tradiționale - din 5 octombrie 2014

Publicat: duminică, 28 Septembrie 2014 , ora 11.38

La Muzici tradiționale vă propun o incursiune în universul fascinant al complexului de obiceiuri, ritualuri, simboluri, genuri și specii, cunoscut mai ales ca "folclor muzical românesc". De multe ori neînțeles pe deplin, deseori decontextualizat și uneori chiar abuzat, acest termen este supus în prezent presiunii unor mutații diverse, reflectând transformările formelor generice de manifestare ale culturii muzicale tradiționale românești.

Ce sunt muzicile tradiționale? Care sunt instrumentele muzicale tradiționale din spațiul românesc? Există o mitologie a folclorului muzical românesc? Dar o simbolistică a lui? Folclorul poate fi încadrat în categoriile estetice? Care sunt genurile și speciile reprezentative? Ce se cânta și cum se juca la hora satului? Se poate vorbi despre un folclor contemporan? Care este diferența dintre tradițional și "tradițional"? Care este destinul muzicilor tradiționale, în contextul globalizării? Toate acestea (și ceva în plus!) vor fi decodate în ciclul de emisiuni Muzici tradiționale.

Despre muzica tradițională se tot vorbește astăzi, dar ea nu se mai aude, în forma și în cadrele pe care i le-a hărăzit, cândva, țăranul român. De la Miorița spre o "solidaritate cu universul folcloric", de la depășirea hotarelor conceptuale dintre un trecut mereu invocat, dar prea puțin cunoscut, un prezent în mișcare și un viitor incert, până la scoaterea la lumină a "muzicii mute" a doinelor, cântecelor și jocurilor, tezaurizate în arhivele de folclor: acesta este drumul sinuos și captivant al descoperirii muzicilor tradiționale românești.

Poate a sosit momentul ca aceste comori de spiritualitate românească să fie readuse la cinstea cea dintâi la care au fost ridicate, odinioară. Este provocarea intelectuală pe care o lansez ascultătorilor noștri, la Muzici tradiționale. Și pentru materializarea ei vor fi scoase, din "lada de zestre" a folclorului muzical românesc, documente sonore cu certă valoare documentară și artistică.

În acest context, opiniile dumneavoastră sunt foarte importante. Comentariile sunt, de asemenea, binevenite. Le aștept cu interes, și pe unele și pe celelalte, pe site-ul Radio România Muzical sau pe pagina Facebook a postului nostru de radio.

Și, nu uitați: tradiția este în noi, tradiția suntem noi!

La bună auzire, la Muzici tradiționale, în fiecare duminică, din 5 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.


dr. Constantin Secară - etnomuzicolog