Evenimente Înapoi

Dan Mihai Goia a primit Ordinul 'Sfinții Martiri Brâncoveni'

Publicat: marți, 28 Octombrie 2014 , ora 10.42
Sala Radio a găzduit luni, 27 octombrie 2014, finala celei de-a VII-a ediții a Concursului de muzică Bisericească "Lăudați pe Domnul!".

Manifestarea a fost organizată de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. La final, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia a susținut un recital de muzică eclesială.

Cu această ocazie, Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio a primit Ordinul "Sfinții Martiri Brâncoveni" din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

"Luând aminte la încredințările primite despre activitatea deosebită desfășurată în apărarea și slujirea dreptei credințe, în promovarea culturii și spiritualității românești, pe temeiul prerogativelor conferite Nouă de Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și, ca semn al prețuirii și binecuvântării Noastre, acordăm ORDINUL SFINȚII MARTIRI BRÂNCOVENI MAESTRULUI DAN MIHAI GOIA, DIRIJORUL CORULUI RADIO." - Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.


Nascut la Cluj-Napoca (10 august 1052), Dan Mihai Goia a studiat vioara, viola, pianul si canto, absolvind Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti unde a abordat dirijatul coral sub îndrumarea unor maestri precum Marin Constantin si Petre Craciun.

Membru al Corului National de Camera "Madrigal" (între anii 1971-1995), a sustinut concerte la pupitrul acestei prestigioase formatii corale, fiind o perioada si director general adjunct si dirijor secund al acestui ansamblu.

Între anii 1997 - 2009 Dan Mihai Goia a fost conducatorul artistic si dirijorul Coralei Barbatesti Ortodoxe "Te Deum Laudamus" cu care a sustinut peste 250 de concerte în Bucuresti si în tara, turnee în Franta, Suedia si Olanda si a realizat 5 compact-discuri ce cuprind muzica religioasa româneasca si universala.

Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România, Dan Mihai Goia este autorul a peste 40 de lucrari corale si camerale precum si a suitei simfonice si a baletului "Alba ca Zapada". În acelasi timp, s-a dedicat si activitatii pedagogice fiind profesor de dirijat si ansamblu coral la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti între anii 1990 -2003.

Din anul 2000 este dirijorul Corului Academic Radio. Cu acest ansamblu coral considerat drept etalon de catre critica de specialitate, Dan Mihai Goia a participat la peste 200 de concerte vocal-simfonice si a cappella. Multe din prezentele sale dirijorale si înregistrarile realizate pentru fonoteca Radio-ului au inclus creatiile compozitorilor români - de la repertoriul clasic la cel contemporan - dar si lucrari din creatia corala universala. Anul 2005 a însemnat si realizarea primului compact - disc alaturi de Corul Academic Radio, intitulat "Mare minune", acesta cuprinzând colinde românesti.

În anul 2004 a obtinut Titlul de Doctor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Activitatea dirijorala si muzicala a lui Dan Mihai Goia este consemnata si în editia princeps 2002 a Enciclopediei "WHO'S WHO?" în România, în Lexiconul "Muzicieni din România"(vol. III - 2000) de Viorel Cozma si a fost apreciata prin acordarea de numeroase premii si distinctii, dintre care amintim : Diploma de Merit la Cursurile de perfectionare si interpretare în cântul coral, decernata de Fundatia CIEM - MOZART (Val di Non, Italia-1986); Medaliile jubiliare"MADRIGAL XXX"- "Una vita per l'arte"(1993); "Pro Arte"(1995); Premium Magnum - Premiul Criticii Muzicale - Fundatia"M.JORA"(1993); Diploma de "Madrigalist de Onoare" si titlul de "Madrigalist Ilustru" conferite de Fundatia "MADRIGAL - MARIN CONSTANTIN" (1999 si 2003); Ordinul Meritul Cultural - clasa a II-a - acordat de Presedintele României (2003); Medalia comemorativa "Papa Ioan Paul al II-lea"- CITTÀ del VATICANO (2004). Pentru performanțele realizate cu Corala Bărbătească Ortodoxă "Te Deum Laudamus", în anul 2004 a primit Crucea Patriarhala - conferita de Preafericitul Patriarh Teoctist.

În anul 2009, Dan Mihai Goia a primit, pentru bogata sa activitate Premiul pentru interpretare dirijoral - corala al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România.

Anul 2010 a marcat pentru dirijorul Dan Mihai Goia o impunatoare realizare, si anume, lansarea compact - discului cu "Vecernii", opus 37 de Serghei Rahmaninov în care a colaborat cu solistii Gabriela Popescu si Calin Bratescu alaturi de Corul Academic Radio si Corala Barbateasca Ortodoxa "Te Deum Laudamus".

Iată și câteva opinii din cronicile de specialitate: "…Dirijorul Dan Mihai Goia a reusit sa închege un ansamblu barbatesc ce poate rivaliza cu orice cor academic si trebuie sa fim mândri ca în Bucuresti avem un etalon de profesionalism vocal-religios în "TE DEUM LAIDAMUS''…"(Viorel Cosma); "…Dan Mihai Goia a dovedit o data în plus ca ramâne un întelept al patrunderii adâncului sufletului omenesc, un stapân fara rival al artei dirijatului coral. Mi-a amintit de marele Dumitru D. Botez dar si de inegalabilul profesor George Georgescu-Breazul, care ne sfatuia permanent: Non voce, Corde!…" (Mircea Badulescu); "…Dirijorul Dan Mihai Goia a lucrat remarcabil amanuntul si strategiile întregului …"(Ada Brumaru); "… Dirijorul Dan Mihai Goia a adaugat multe carate Corului Academic Radio…"(Anca Florea);" … M-am aflat în fata unui artist exceptional, cu o gestica foarte rafinata, cu o precizie de mare clasa…" (Theodor Grigoriu).

*****

Concursul de Muzică Bisericească "Lăudați pe Domnul!"

Marele premiu a fost câștigat de Grupul Psaltic "Anastasis" al Parohiei "Sfântul Ilie" - Rahova (din partea Mitropoliei Munteniei și Dobrogei).

Concursul Național de Muzică Bisericească "Lăudați pe Domnul!" - ediția a VII-a, 2014 a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, în perioada 1 iulie - 27 octombrie 2014. Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: Interpretare și Compoziție muzicală.

În secțiunea Interpretare au concurat 6 grupuri psaltice reprezentând cele șase mitropolii din țară: din partea Mitropoliei Munteniei și Dobrogei - Grupul Psaltic "Anastasis" al Parohiei "Sfântul Ilie" - Rahova, din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - Corul Psaltic "Nektarios" al Parohiei "Sfântul Nectarie" din Iași, din partea Mitropoliei Ardealului - Grupul Psaltic "Anastasios" al Parohiei "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Târgu Mureș, din partea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului - Grupul vocal "Sfântul Apostol Bartolomeu" al Parohiei "Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Apostol Bartolomeu" din Cluj Napoca, din partea Mitropoliei Olteniei - Corul "Sfinții Trei Ierarhi" al Parohiei Postelnicu Fir din Craiova și din partea Mitropoliei Banatului - Grupul Psaltic "Sfântul Ioan Damaschin" al Parohiei Timișoara - Cetate.

În cadrul evenimentului actrița Maria Ploae a susținut două recitaluri de versuri religioase.

La final, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia a susținut un recital de muzică eclesială.

Câștigătorii Secțiunii - Compoziție muzicală.

Secțiunea B - Compoziție muzicală.

Premiul I Cocuz Florin-Cezar (Mănăstirea "Sfinții Trei Ierarhi" - Iași, cântăreț bisericesc);

Premiul al II-lea Cernătescu Cătălin (Episcopia Severinului și Strehaiei, redactor știri);

Premiul al III-lea Arhid. Olarean Adrian (Episcopia Severinului și Strehaiei, inspector eparhial)

Mențiune Lăsculescu Ionuț Bogdan (Episcopia Severinului și Strehaiei, inspector culte).

Juriul a fost format din Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal - Președinte de onoare; arhid. prof. univ. dr. Sebastian Barbu-Bucur, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), dirijor, muzicolog și compozitor; D-l conf. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, membru al UCMR, dirijor și muzicolog; pr. lect. univ. dr. Stelian Ionașcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din cadrul Universității din București, dirijor;

Câștigătorii Secțiunii Interpretare

Au fost acordate patru Premii II, Premiul I și Marele Premiu, după cum urmeaza:

Marele Premiu: Grupul Psaltic "Anastasis" al Parohiei "Sfântul Ilie" - Rahova (din partea Mitropoliei Munteniei și Dobrogei)

Premiul I: Corul "Sfinții Trei Ierarhi" al Parohiei Postelnicu Fir din Craiova (din partea Mitropoliei Olteniei)

Primul premiu II: Corul Psaltic "Nektarios" al Parohiei "Sfântul Nectarie" din Iași (din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei)

Al doilea Premiu II: Grupul Psaltic "Sfântul Ioan Damaschin" al Parohiei Timișoara - Cetate (din partea Mitropoliei Banatului)

Al treilea Premiu II: Grupul Psaltic "Anastasios" al Parohiei "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Târgu Mureș (din partea Mitropoliei Ardealului)

Al patrulea premiu II: Grupul vocal "Sfântul Apostol Bartolomeu" al Parohiei "Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Apostol Bartolomeu" din Cluj Napoca (din partea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului)

Juriul Secțiunii A - Interpretare - a fost format din: Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal - președinte de onoare, Arhid. lect. univ. dr. Gabriel Constantin Oprea, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, dirijor; d-na lect. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, de la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte "George Enescu" din Iași, muzicolog și dirijor, pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Șaguna" din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, membru al UCMR, dirijor, compozitor și muzicolog; d-na prof. univ. dr. Elena Chircev, decanul Facultății Teoretice din cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, membru al UCMR, muzicolog bizantinolog; arhid. lect. univ. Adrian-Cristian Mazilița, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova, consilier administrativ în cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei, dirijor și compozitor, diac. asist. univ. dr. Ion Ardereanu, de la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, dirijor.

Totodată, a fost desemnat și cel mai bun dirijor - prof. Victor Șapcă, dirijorul Corul "Sfinții Trei Ierarhi" al Parohiei Postelnicu Fir din Craiova.

La final Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare.

La eveniment au fost prezenți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai instituțiilor statului, oameni de cultură.