Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață Elena Zottoviceanu

Publicat: miercuri, 27 Decembrie 2017 , ora 17.08

Cu câteva ore în urmă s-a stins din viață muzicologul și criticul muzical Elena Zottoviceanu, director al Direcției Muzicale din Societatea Română de Radiodifuziune, între anii 1990 și 1994 și ulterior consilier al Direcției Formații Muzicale Radio.

Născută la Chișinău, pe 8 aprilie 1933, Elena Zottoviceanu a studiat la Institutul de Artă din Timișoara și la Universitatea Națională de Muzică din București, unde i-a avut profesori pe Florica Musicescu, Cella Delavrancea, Zeno Vanea și Theodor Rogalski.

Cercetător și coordonator științific la institutul de Istoria Artei al Academiei Române, membră a UCMR și a Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Elena Zottoviceanu a publicat numeroase studii, articole, cronice, interviuri și recenzii, programe de sală, prezentări de disc, a realizat emisiuni de radio și televiziune. Pentru activitatea sa, Elena Zottoviceanu a fost distinsă cu Premiul "Ciprian Porumbescu" al Academiei Române (1964), Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1971, 1998), Premiul "Bernier" al Academiei Franceze de Arte Frumoase - Institutul Franței (1972).

Referindu-se la Elena Zottoviceanu, Viorel Cosma scria în al său Lexicon: "Critic muzical de certă pregătire profesională, istoriograf pasionat al vechii muzici românești (Evul Mediu), El. Z. s-a impus în muzicologia contemporană prin subtile și pertinente investigații în biografia și creația lui George Enescu, unde a dat la iveală câteva eseuri fundamentale. […] Bună cunoscătoare a documentelor de arhivă națională, El. Z. a semnalat prezența pe meleagurile noastre (în Transilvania) a unor compozitori din perioada Renașterii, ca și unele documente inedite din vremea Războiului de Independență (1877), obiceiuri și practici ale ce¬remonialului de curte din secolele XVII-XVIII, contribuind la cristalizarea procesului de închegare a unei istorii documentate a muzicii românești. El. Z. este și un comentator exigent al vieții muzicale cotidiene, un critic sever al mișcării spirituale cuprinse în paginile compozitorilor actuali (cronicile publicate în revista România Literară reprezintă cel mai edificator exemplu), un om de cultură intelectuală de o modestie particulară, un adevărat critic muzical de idei susținute printr-un stil literar elevat, atrăgător, convingător. Risipite în diverse publicații de specialitate, materialele El. Z. merită să fie adunate și publicate în mai multe volume."

Grigore Constantinescu (25 martie 2013)

"În lumea sunetelor, muzicologul, criticul muzical este prin definiție un trezorier care descoperă, adună și păstrează valorile artei din lumea muzicii. Mi se pare cea mai apropiată imagine pentru a caracteriza drumul existențial al doamnei Elena Zottoviceanu."

Monica Isăcescu