Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Concurs pentru darea în folosință a viorii Guarneri - Catedrala

Publicat: miercuri, 28 Decembrie 2016 , ora 0.00
În data de 12 ianuarie 2017, de la ora 11.00, se va organiza la sediul din București al Muzeului George Enescu un concurs pentru darea în folosință a viorii Guarneri - Catedrala. Concursul este deschis violoniștilor cetățeni români cu domiciliul în România, care pot face dovada unei importante cariere solistice naționale și internaționale, cu cel puțin cinci premii la concursuri internaționale. Vioara va fi atribuită în folosință pe o perioadă determinată, de maximum cinci ani. Se pot înscrie la concurs violoniștii cu studii superioare de lungă durată (profil muzical), care au urmat cursuri/studii de perfecționare în domeniu, care pot oferi o listă selectivă a recitalurilor și concertelor susținute în țară și străinătate, în ultimii cinci ani, însoțită de documente doveditoare (afișe, programe, articole de presă etc.), o listă selectivă a înregistrărilor (CD, DVD etc.), listă a concursurilor de prestigiu la care a participat candidatul în ultimii 15 ani, cu prezentarea documentelor doveditoare, precum și recomandări de la maeștri și/sau profesori din țară și/sau străinătate, care cunosc bine activitatea candidatului (facultativ).
Dosarul poate fi depus până la data de 6 ianuarie 2017, ora 13.00, la secretariatul Muzeului Național "George Enescu" din București. Candidații vor fi examinați de către un juriu alcătuit din personalități ale vieții muzicale.
Piesele impuse pentru examinare sunt din creația compozitorilor Johann Sebastian Bach, Cesar Franck, Ernest Chausson, Eugene Ysaÿe, Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski, Ludwig van Beethoven, Jean Sibelius, George Enescu și Maurice Ravel.
Vioara Guarneri - "Catedrala" a fost manufacturată în anul 1731 de lutierul cremonez Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu). Vioara a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor si violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumpărat în 1898 de Ministerul Instrucțiunii Publice, condus la acea vreme de Spiru Haret. După moartea lui Enescu, soția sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român atât Palatul Cantacuzino, cât si obiectele personale care au aparținut maestrului. Printre acestea se numără și cele cinci instrumente cu corzi, dintre care cea mai valoroasă este vioara Guarneri. Trei dintre cele cinci viori au atât o valoare intrinsecă, de instrumente excepționale, cât și o valoare istorică, recunoscută, și reprezintă bunuri ale patrimoniului național. În chip de omagiu simbolic, toate aceste instrumente au fost donate de către soția muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odată cu înființarea muzeului "George Enescu", în 1956.
De la moartea lui George Enescu nici un alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarneri, aceasta fiind păstrată în condiții de siguranță la Bucuresti, până în anul 2008, când magnificul instrument a revenit în circuitul concertistic, fiind dat în folosință, pentru o perioadă de trei ani, violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul a avut loc în urma unui concurs al Ministerului Culturii și Cultelor, organizat împreună cu Muzeul Național "George Enescu".
Înainte de a fi intrat în circuitul artistic si, implicit, în posesia lui Gabriel Croitoru, vioara Guarneri a fost reparată la Cluj, de lutierul Pavel Onoaie, care a atestat că instrumentul nu și-a pierdut nici una din calitățile inițiale. Totodată, evaluatorul agreat de Ministerul Culturii, Cezar Marin, a estimat valoarea viorii la două milioane de dolari.