Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Baroq'eMotion - Ziua Europeană a Muzicii Vechi

Publicat: miercuri, 21 Martie 2018 , ora 0.00
La Miercurea Ciuc are loc astăzi, 21 martie 2018, un spectacol ce marchează Ziua Europeană a Muzicii Vechi și este înscris în Festivalul de Muzică Veche. Baroq'eMotion se intitulează evenimentul ce are loc de la ora 19 în sala Cinematografului „Csíki Mozi”. Publicul va putea audia pentru prima oară clavecinul primit în donație de Festivalul de Muzică Veche din partea doamnei Regina Härdi din Elveția, prin intermedierea doamnei profesoare de clavecin Mária Fülöp. Clavecinul flamand a fost construit de maestrul olandez G. C. Klop în anul 1980.
Coregrafia spectacolului aparține dansatoarei Csilla Juhász iar conceptul muzical clavecinistei Raluca Enea. Regia este semnată de Laurențiu Calomfirescu. În program: opusuri de Jean Philippe Rameau, Antoine Forqueray le Père, Johann Sebastian Bach și Antonio Soler. Interpretează: dansatoarea Csilla Juhász, clavecinistele Raluca Enea și Aysel-Luiza Pușcașu.
Baroq'eMotion transferă în contemporan rafinamentul artistic al omului secolelor XVII–XVIII și îl suprapune peste „evoluția tehnică” a secolului XXI. Programul este o îmbinare stranie între conformism și non-conformism, între eleganța costumelor și parfumurile sofisticate de acum sute de ani, înlocuite în zilele noastre de haine simple și comode, purtate de oameni grăbiți care „comunică” în doar câteva secunde la distanțe de sute de kilometri.
Baroq’eMotion e acel pariu în care se păstrează intactă somptuozitatea și delicatețea barocului, dar se adaugă minimalismul contemporan, garnisit cu tehnologie și cu mijloace media actuale.
Începând din anul 2013, Rețeaua Europeană de Muzică Veche (REMA – Réseau Européen de Musique Ancienne) a marcat data de 21 martie – ziua de naștere a compozitorului Johann Sebastian Bach și începutul primăverii astronomice – ca Ziua Europeană a Muzicii Vechi. Concerte, conferințe și alte diverse programe au loc simultan în toată Europa, în organizarea membrilor REMA având ca scop promovarea patrimoniului muzical istoric european.
Csilla Juhász este absolventă a Liceului de Artă din Cluj la secțiile dans clasic și dans modern. Pasiunea pentru dansul istoric a făcut-o ca începând cu anul 2000 să urmeze diferite cursuri de dans baroc susținute de profesorul Gábor Kovács în Ungaria.. A urmat cursuri de perfecționare în domeniul dansului baroc cu Mary Collins (Ringve International Summercourse, Norvegia), Françoise Denieau și Bérengère Bodenan (Academie de Sablé, Franța).
Este conducător artistic, instructor de dans istoric, coregraf și dansatoare în Ansamblul de dans istoric Passeggio din Cluj-Napoca. A activat ca instructor de dans istoric, coregraf și dansatoare în Ansamblul de dans istoric Passamezzo, ca membră a ansamblului de dans istoric Amaryllis și al formației de dans modern Nova (Cluj), și ca instructor de dans classic și modern al Școlii de Arte Cluj-Napoca. Din anul 2009 este președinte al Asociației Ars Saltandi din Cluj-Napoca.
Raluca Enea este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, secțiile Pedagogie instrumentală – pian și Interpretare – clavecin, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson și Ketil Haugsand. A urmat cursuri de perfecționare susținute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé și Howard Crook (clavecin și canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia). A susținut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria. Este artist liric al Filarmonicii „G. Enescu” din București, cadru didactic asociat și doctorand al UNMB și director artistic al Festivalului de Muzică Veche București. Coordonează proiectele educative și de formare în domeniul muzicii vechi susținute de Asociația Culturală Antiqva, în România.
Aysel-Luiza Pușcașu a absolvit cursurile de licență și master ale Facultății de Interpretare de la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa profesoarei Raluca Enea. A urmat cursuri de perfecționare în domeniul interpretării muzicii vechi – clavecin și muzică de cameră – cu Blandine Rannou (Academie de Sablé), Ketil Haugsand (Ringve Course Norvegia), Marcel Ponseele, Jan de Winne. Participă frecvent în proiecte concertistice în București și în țară.
Laurențiu Calomfirescu s-a născut în anul 1968. Este absolvent al Facultăților de Cibernetică din București și Regie din Târgu Mureș, a pus în scenă spectacole jucate la Teatrul Nottara și de Teatrul de Comedie din București, precum și la Târgoviște, Arad, Sf. Gheorghe, respectiv în Sicilia, Italia. A fost membru al juriului festivalurilor de film Dream Fest - Slatina (2014) și Spune pe Scurt (2011), selecționer al Festivalului de teatru pentru deținuți (2014) și membrul în juriul Concursului de scenarii de teatru din penitenciare (2013). A realizat numeroase filme de scurtmetraj, precum și filme documentare. Are în lucru cartea “99 de scenarii de scurtmetraj”. Este profesor de regie la Centrul de Creație pentru Film Documentar și Scurtmetraj. A realizat numeroase spoturi video și audio, precum și videoclipuri pentru formația de rock Iris. A realizat producția a mai multor audiobook-uri de povești cu numeroase edituri de carte. Este directorul trupei de teatru Romthalia și director al Teatrului de Emoție. Din anul 1990 activează la Radio România.
Irina Cristina Vasilescu