Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Final pentru a XVI-a ediție a Concursului Internațional de vioară 'Remember Enescu'

Publicat: miercuri, 8 Mai 2013 , ora 9.09

La Sinaia, între 1 și 4 mai s-a derulat cea de-a 16-a ediție a Concursului Internațional de vioară "Remember Enescu", competiție la care s-au înscris 45 de tineri violoniști din 9 țări.


Sein An, din SUA, în vârstă de 15 ani este câștigătoarea Marelui Premiu al Concursului Internațional de Vioară "Remember Enescu" și totodată a Premiului I la Categoria B de vârstă, între 13 și 17 ani. Aflată la primul său succes la o competiție internațională, tânăra muziciană de origine asiatică a impresionat juriul printr-o violonistică strălucitoare, printr-un temperament vulcanic, care s-au făcut remarcate în Poloneza brillantă nr.1 de Wieniawski, în Concertul de Mendelssohn, și nu în ultimul rând prin interpretarea foarte apropiată de ceea ce înseamnă stilul enescian - în Impromptu-ul concertant. Sein An a obținut astfel cel mai important Premiu al Concursului, în valoare de 5000 Euro, sumă oferită de o doamnă foarte generoasă care iubește muzica și dorește să-i încurajeze pe tinerii violoniști - Catia Rădulescu. Tot domnia sa a pus la dispoziția organizatorilor și a juriului un alt premiu consistent - o vioară creată de lutierul român Eugen Ceaicovski, datată 1973, instrument din colecția particulară a d-nei Rădulescu, recondiționat de Silvian Rusu și estimat la o valoare de 2000 Euro. Și această vioară a părăsit România, fiind câștigată de un alt student american - Samuel Nebyu, cel ce a primit Premiul I la cea mai mare categorie de vârstă - între 17 și 22 ani.

Cel mai bine clasat român a fost Ștefan Aprodu, elev în clasa a treia la Colegiul Național de Muzică "Dinu Lipatti" din București, care a obținut Premiul I la Categoria A de vârstă - până în 12 ani.

Aș vrea să menționez și participarea violonistului Dan Iulian Druțac din Republica Moldova, care la cei 17 ani ai săi a entuziasmat atât juriul, care l-a situat pe a doua poziție a Categoriei C, cât și publicul care a putut asista gratuit la cele 3 zile de concurs ce s-au desfășurat într-un cadru cum nu se poate mai potrivit pentru un concurs ce dorește să păstreze în atenția muzicienilor tineri creația lui George Enescu, adică la Vila Luminiș - Casa memorială a compozitorului din cartierul Cumpătu - Sinaia, dar și la Gala competiției derulată în Sala de concerte a Castelului Peleș. Revenind la Dan Iulian Druțac, doresc să vă spun că tot el a primit din partea postului Radio România Muzical un Premiu special constând într-o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România, astfel că nu peste mult timp, sper, ascultătorii noștri se vor putea convinge de talentul acestui tânăr violonist moldovean, care a cântat cu un talent extraordinar, o forță de expresie și o înțelegere foarte profundă ale textului muzical lucrări precum Lăutarul, din Suita Impresii din copilărie de G. Enescu, dar și Sonata Baladă de Ysaye sau Concertul în re minor de Haciaturian.

Printre laureații ediției a XVI-a a Concursului Internațional "Remember Enescu" s-au numărat așadar concurenți din SUA, România, Republica Moldova, dar și din Bulgaria, Lituania și Ucraina, care au primit din partea principalului organizator - Fundația Culturală "Remember Enescu", fundație condusă de cunoscuta profesoară de vioară Mihaela Tomescu, dar și a Muzeului Național "George Enescu" - co-organizator al evenimentului, numeroase premii în bani și partituri enesciene, iar - prin contribuția partenerilor, și alte premii speciale.

Este vorba despre concerte și recitaluri oferite de Filarmonicile din Satu Mare, Râmnicu Vâlcea și Bacău, de asemenea de partituri din partea Institutului Cultural Român, CD-uri și partituri de muzică românească din partea UCMR ș.a.

Juriul care a apreciat evoluția celor peste 40 de concurenți, proveniți din 9 țări, a fost condus de violonistul și dirijorul Eduard Schmieder - profesor la Temple University din Philadelphia, și i-a avut în componența sa pe alți doi violoniști străini - Jakob Gilman din Germania și Conrad Chow din Canada, precum și pe doi muzicieni români de elită, ale căror nume cu siguranță vă sunt binecunoscute - violonistul Rudolf Fatyol, directorul Filarmonicii "Dinu Lipatti" din Satu Mare și pe dirijorul permanent al Filarmonicii "Banatul" din Timișoara, Radu Popa.

Concepția și organizarea concursului a purtat și de această dată amprenta directorului său -violonistul Alexandru Tomescu care, în paranteză fie spus, va porni în cel de-al șaselea turneu național Stradivarius, peste câteva zile - pe 10 mai.

Următoarea ediție a Concursului Internațional "Remember Enescu" va avea loc peste doi ani, tot la Sinaia, între 4 și 9 mai, pentru că organizatorii doresc ca de fiecare dată competiția să se deruleze în preajma datei de 4 mai, dată la care s-a stins din viață marele nostru George Enescu. Așa că violoniștii au suficient timp să-și adune forțele și să-și alcătuiască deja repertoriul pentru a putea participa la acest eveniment, care eu cred că este cel mai important concursul internațional dedicat viorii de la noi din țară.

Monica Isăcescu