Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Hanovra

Publicat: marți, 14 Iulie 2020 , ora 14.12

Stagiunea 2019-2020 a Orchestrei Radiodifuziunii din Hanovra (NDR) s-a deschis cu monumentala Simfonie a III-a de Gustav Mahler; între timp viața de concert a evoluat într-o manieră pe care nimeni nu prevăzut-o. Iată-ne acum ajunși la finalul stagiunii, probabil una dintre cele mai complicate din istoria instituțiilor muzicale. La Hanovra se cântă vineri, 17 iulie 2020, Simfonia a IV-a de Mahler, într-o versiune specială, redusă la nivel cameral. Organizatorii au creat, așadar, un fel de arc, ce leagă începutul stagiunii de finalul ei. Surprinzător de intimă și delicată, mai ales în comparație cu primele sale trei simfonii, această a patra a lui Mahler este neobișnuită și prin finalul său - o viziune a Paradisului, văzută prin ochii unui copil și glasul unei soprane. Solistă este soprana Ania Vegry, pe care o vom auzi în partea a patra a simfoniei cântând "Wir genießen die himmlischen Freuden" ("Ne desfătăm cu bucuriile cerești"). Întreaga partitură este străbătută, de fapt, de un spirit tineresc, în toată complexitatea ei melodică, armonică și timbrală simfonia păstrând o anume simplitate, o "curățenie".

La pupitru se află dirijorul șef al ansamblului german, Andrew Manze, care colaborează cu artiștii din Hanovra din septembrie 2014. Recent contractul lui a fost prelungit până în vara lui 2023. Violonistul și șeful de orchestră englez a fost numit, începând cu stagiunea 2018-2019, și dirijor invitat principal al Orchestrei Filarmonicii Regale din Liverpool.

Suntem într-un context mondial nou, în care și concertele de muzică clasică se derulează altfel decât până acum. Vinerea aceasta, de exemplu, suntem privilegiați să putem asculta în direct la radio această seară muzicală. De ce? Pentru că, spre deosebire de publicul aflat în Studioul Mare al Radiodifuziunii din Hanovra, care va trebui să plece după Simfonia lui Mahler, noi putem urmări, după o pauză de 20 minute, partea a doua - Concertul pentru harpă și orchestră Lyra Angelica din creația compozitorului William Alwyn, cu Xavier de Maistre solist. Acest opus, scris de compozitorul englez stins din viață în anul 1985, este datat 1954. Lyra Angelica a fost inspirat de dragostea intensă a artistului englez pentru poezia metafizică de secol XVII a unor poeți ca George Herbert, Richard Crashaw, Henry Vaughan, John Donne, Thomas Traherne și Giles Fletcher - acesta din urmă fiind cel mai puțin cunoscut dintre ei în zilele noastre, în ciuda faptului că poemul lui epic Christ's Victory and Triumph a fost sursa directă de inspirație pentru o altă capodoperă - Paradise Lost a lui John Milton. Concertul lui William Alwyn este un ciclu de patru mișcări elegiatice, fiecare dintre ele ilustrând un citat din textul lui Fletcher.

Concertul este transmis în direct vineri, 17 iulie 2020, de la ora 21.00.

Irina Cristina Vasilescu