Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Christian Zacharias - Interpret al zilei la Arpeggio, pe 27 aprilie

Publicat: marți, 21 Aprilie 2020 , ora 19.25

Christian Zacharias, care va împlini pe 27 aprilie 70 de ani, a avut ocazia să cunoască în anii formării sale atât principiile școlii pianistice rusești, cât și specificitatea artei interpretative franceze. După primii ani de viață petrecuți în țara natală, India, Christian Zacharias a revenit în patria de origine a părinților săi, Germania și a început să studieze pianul la vârsta de 7 ani, cu Irene Slavin o pianistă rusă ce trăia în exil, iar mai târziu a continuat la Paris, cu unul dintre discipolii lui Alfred Cortot, lituanianul Vlado Perlemuter. Lansarea internațională a fost rezultatul participării, cu rezultate excelente, la competiții de gen, precum cel de la Geneva sau Van Cliburn din Fort Worth, unde a obținut Premiul al II-lea, iar mai târziu, a urcat pe prima treaptă a Concursurilor Uniunii Europene de Radio, respectiv Ravel de la Paris.

De dirijat s-a apropiat de la începutul anilor 1990, iar debutul dirijoral și l-a făcut la pupitrul Orchestrei Suisse Romande din Geneva. A continuat ca director artistic al Orchestrei de Cameră din Lausanne, dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Göteborg și partener artistic al Orchestra de Cameră St. Paul.

Cea mai mare parte a discografiei lui Christian Zacharias se concentrează pe repertoriul austro-german: Beethoven, Schubert, Schumann și mai ales Mozart. Cea mai importantă excepție este Domenico Scarlatti, de care pianistul s-a arătat deosebit de interesat: a apărut în documentarul intitulat "Domenico Scarlatti" și a imprimat două volume de sonate, pentru care a primit cea mai importantă distincție olandeză ce se acordă pentru excelenta calitate a înregistrării: Premiul Edison, un echivalent al Marelui Premiu al discului din Franța sau al Grammy-ului american.

"În artă, nimic nu poate fi realizat fără entuziasm." Este una dintre convingerile lui Christian Zacharias pe care și-a exprimat-o într-un documentar realizat în Franța sub titlul Poetul vorbește, o peliculă dedicată unuia dintre compozitorii favoriți ai pianistului, romanticul Robert Schumann.

Nu numai soluțiile muzicale pe care le implică interpretarea lui Christian Zacharias sunt mereu surprinzătoare, ci și pasiunile sale... extra-muzicale. După cum consemnează Dicționarul de interpreți al lui Alain Paris este preocupat de enologie și de grădinărit. Și nu numai atât. Zacharias a devenit o autoritate în domeniul artelor, din ipostaza de colecționar. Memoria atât de încăpătoare a Internetului păstrează încă datele unei expoziții organizate în 2001 de Muzeul Cantonului elvețian Valais în parteneriat cu Festivalul Tibor Varga și cu invitatul principal al ediției, pianistul și dirijorul Christian Zacharias. Vizitatorii au putut admira o serie de lucrări contemporane, majoritatea fiind selectate de muzician. Tema expoziției a fost repetiția, ca parte integrantă a procesului creator.

În ziua în care împlinește 70 de ani, vă invit să îl ascultați pe Christian Zacharias ca pianist, în lucrări de Schubert și Schumann, dar și într-o înregistrare realizată din dubla ipostază de solist și de dirijor, într-un concert mozartian, în rubrica Interpretul zilei din emisiunea Arpeggio, începând cu ora 10.00.

Monica Isăcescu