Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE. Joshua Bell - cap de afiș la Elbphilharmonie

Publicat: miercuri, 11 Decembrie 2019 , ora 12.21


Vedetă incontestabilă a violonisticii actuale, Joshua Bell crează emoții de neuitat, memorabilă fiind pentru noi evoluția din Festivalul "George Enescu" - 2015, ȋn care a apărut ca dirijor și solist al Academiei St. Martin in the Fields, celebrul ansamblu londonez al cărui director muzical este din 2011. Când călușul viorii Stradivarius a cedat, Joshua Bell a "ȋmprumutat" atunci instrumentul concertmaestrului, continuând să interpreteze Concertul de Bruch ȋn tonuri calde, vibrante, impresionante, fără ca amprenta sonoră să aibă de suferit.

La Radio România Muzical avem prilejul să-l ascultăm pe Joshua Bell ȋn transmisiune directă de la Hamburg, ȋn compania Orchestrei "Elbphilharmonie" a Radiodifuziunii din Hamburg, vineri 13 decembrie, ora 21,00 - o reȋntâlnire ce nu trebuie ratată, un cadou oferit de postul nostru prin Uniunea Europeană de Radio ce nu trebuie refuzat, o bucurie binevenită ȋn preajma apropiatelor sărbători.

Se numără printre puținii artiști din vârful piramidei care n-au avut nevoie de participarea la competiții internaționale, locul de lansare pentru cei mai mulți interpreți. Violonistul născut la Bloomington - Indiana, ȋn 9 decembrie 1967 a avut parte de debuturi răsunătoare: la 14 ani - ca solist concertist (cu Orchestra Simfonică din Philadelphia dirijată de Ricardo Mutti); la 17 ani - pe scena "Carnegie Hall" din New York. Toată lumea cunoaște experimentul din 12 ianuarie 2007 când Joshua Bell a cântat incognito ȋntr-o stație de metrou din Washington colectând doar… 32,17 $! Dincolo de amuzamentul situației, dar pentru care Revista "Washington Post" a primit Premiul Pulitzer despicând ȋn toate felurile contextul receptării unei interpretări de excepție, ideea de a prezenta arta muzicală clasică ȋn spații nonconvenționale a luat un avânt serios.

La Hamburg, sub bagheta lui Krzysztof Urbanski, Joshua Bell va fi solistul Concertului op. 47 ȋn re minor de Jean Sibelius, lucrare urmată, sperăm, de cât mai multe bisuri. Ȋn deschidere dirijorul cu statut de invitat permanent al celebrei orchestre hanseatice prezintă Atmosfere (1961) de Gyorgy Ligeti, iar ȋn partea a doua va celebra centenarul nașterii lui Mieczyslaw Weinberg (aproape necunoscut până ȋn urmă cu câteva decenii) din a cărui vastă creație a ales Simfonia a III-a (1949) clădită pe teme populare din Polonia și Belarus.


Monica Cengher