Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Carl Filtsch - plecat din Transilvania, un talent care i-a uimit de Chopin si Liszt

Publicat: miercuri, 27 Noiembrie 2019 , ora 14.47

Am preluat imaginea acestui afiș atât de sugestiv pentru o întreagă epocă a Romantismului, cu figuri artistice reprezentative...

Imi permit astăzi să vă invit într-o zonă a nostalgiei, căci probabil că în fiecare dintre noi izvorăște tristețea atunci când citim sau auzim vorbindu-se despre o viață care s-a stins chiar înainte de a împlini 15 ani... O poveste care a început pe meleagurile Transilvaniei; o biografie despre știm mult prea puțin; un talent muzical pe care - se pare - l-au elogiat și Frederic Chopin și Franz Liszt (printre alții).

Șansa de a avea la dispoziție câteva înregistrări cu partituri realizate de Carl Filtsch mi-a sugerat sumarul acestei ediții a Cabinetului de curiozități care reunește discipoli au lui Frederic Chopin, doi dintre ei cu relevante legături cu teritoriul românesc.

Vă mărturisesc că eram în clasele primare când am întâlnit prima oară, cu surprindere, numele lui Carl Filtsch, într-o carte intitulată "Copilăria unor mari muzicieni"... M-am bucurat să aflu - peste decenii - că memoriei sale îi sunt dedicate și festivaluri și competiții în spațiul transilvan iar recent că unele partituri ale sale - nu numai cele pentru pian solo - au fost cântate și înregistrate în Polonia!

Carl Filtsch s-a născut la Sebeș în 25 mai 1830... Era anul în care răsuna pentru prima oară "Simfonia Fantastică" a lui Hector Berlioz... Informații despre viața și creația sa se acumulează în ultima perioadă, creionând doar imaginea unui copil minune care a început pianul la 3 ani, îndrumat de tatăl său - pastor în comunitatea săsească din Sebeș. După alte câteva popasuri europene, în 1842, talentatul copil - pianist ajunge discipolul lui Frederic Chopin. Tot In 1842 - la doar 12 ani - Carl Filtsch a scris și acest Concertinosau"Konzertstuck" în si minor pentru pian și orchestra, înregistrat de Hubert Rutkowski - solist al Orchestrei Radiofuziunii Poloneze, dirijate de Łukasz Borowicz.

Carl Filtsch - copilul minune pornit din Sebeș, cu succese la Viena și la Paris, despre care s-a scris că ar fi ajuns și în Marea Britanie, cântând și în fața celei care urma să devină celebra Regină Victoria… Elev al lui Chopin, a fost influențat în mod firesc de profesorul a cărui muzica o cânta minunat, se pare… Privind manuscrisul Uverturii sale in Re major se observă însă maturitatea și rigoarea scriiturii, indicațiile precise de orchestrație pe versiunea pianistică a lucrării… Să nu uităm că acest talent precoce s-a îmbolnăvit de turberculoză, a mers în Italia pentru o climă mai adecvată sănătății sale dar s-a stins la Venetia cu puține zile înainte de a împlini doar 15 ani… La România Muzical, în 3 decembrie, de la ora 19 , puteți asculta cum sună Uvertura sa in Re major, înregistrată de Orchestra Radiofuziunii Poloneze, dirijată de Łukasz Borowicz.

Cercetări realizate chiar și în Statele Unite au completat lista lucrărilor compuse de Carl Filtsch, o listă care a ajuns recent pe la 25 de opusuri...

Cu prilejul acestui "Cabinet de curiozități" puteți descoperi câteva aspecte legate de poartretul lui Carl Filtsch .

Un talent pianistic intrat în legendă și povestea unei vieți incredibil de scurte… Un profil componistic ce se anunța atât de promițător!

Imagini pentru carl Filtsch

O Certitudine este însă placa funerară din cimitirul San Michele al Veneției…

Emisiunea completează un succint tablou al câtorva dintre elevii lui Frederic Chopin cu înregistrări ale unor pagini de Carol Miculi (născut la Cernăuți în 1821, pe un teritoriul care mai ținea de Imperiul Habsburgic pe atunci, revenit apoi la granițele României după Marea Unire) și cu cel de al doilea Concert pentru pian scris de norvegianul Thomas Tellefsen.

Anca Ioana Andriescu