Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

'Concertul pentru pace' de la Versailles la 100 de ani de la Armistițiu

Publicat: miercuri, 27 Februarie 2019 , ora 15.46

foto © Château de Versailles

Orchestra Filarmonică din Viena a comemorat în 11 noiembrie 2018 centenarul închieierii Primului Război Mondial, printr-un concert-eveniment la Opera Regală de la Versailles, sub bagheta lui Franz Welser-Möst

              De ce Versailles? Pentru că este un loc istoric pentru relațiile dintre Franța și Imperiul Austro-Ungar, la Versailles semnându-se și Tratatul de pace care a dus la încheierea oficială a războiului ca urmarea a armistițiului din 11 noiembrie 1918. La 100 de ani distanță, toamna trecută, dirijorul austriac Franz Welser-Möst concepea programul acestui concert ca o călătorie de la starea de devastare la speranță și contemplare, aducând în deschidere Uvertura operei "Flautul fermecat" de Mozart - o trimitere la perioada în care tânărul muzician austriac, născut la Salzburg, vizita capitala Franței.

             Odată cu următoarea muzică, "Sirenele" de Claude Debussy, suntem deja la începutul secolului XX. Este ultima dintre cele Trei nocturne pentru orchestră în care compozitorul francez se inspiră din tablourile pictorului american Whistler, partitură pentru care se alătură Orchestrei Filarmonice din Viena, Corul de femei Radio-France: o muzică seducătoare, plină de mister, atmosferă pe care dirijorul austriac pregătește aducerea în scena Operei Regale de la Versailles, a sonorităților războinice din "Marte", partea I din Suita op. 32 "Planetele" de Gustav Hols. Compusă în 1914, în perioada premegătoare războiului, Marte angajează întreaga orchestră într-o conflagrație instrumentală, cu atacuri violente. Moartea, ca destin al omului, este mesajul transmis și de Marșul funebru din opera "Amurgul Zeilor" de Richard Wagner.

              Războiul nu a însemnat doar pierderile de vieți din rândul soldaților. Muzicienii au avut și ei de suferit. Dintre aceștia, pianistul austriac Paul Wittgenstein își pierde o mână - este cel căruia Ravel îi dedică celebrul Concert pentru mâna stângă, interpretat aici de tânăra pianistă chineză Yuja Wang.

             Un omagiu supraviețuitorilor războiului este și cel adus de compozitorul britanic Ralph Vaughan Williams în "Cântecul elegiac pentru doi veterani" din cantata "Dona nobis pacem". Sonorități pline de pace, de speranță, duse pe un nivel mai înalt de conștiință într-o altă pagină vocal-simfonică a 'Concertului pentru pace" de la Versailles: "Agnus Dei" din "Missa Solemnis" de Ludwig van Beethoven. Muzica drept meditație, contemplație - Beethoven nota în manuscris: "Rugăciune pentru pacea interioară și exterioară". Soliști, soprana Elsa Dreisig, mezzoprana Ekaterina Gubanova, tenorul Daniel Behle și bas-baritonul Ryan Speedo Green, ultimii doi rămâmând în scenă și pentru "Întrebarea fără răspuns" din final, "The Unanswered Question", piesa lui Charles Ives, care ne aduce în contemporaneitate pentru a reflecta asupra fragilității civilizației, asupra absurdității conflictelor din jurul nostru.

         "Mă gândesc în aceste zile comemorative, cum am evoluat în ultimii 100 de ani? Atunci când am ales lucrările, am avut această credință și viziune a umanismului, urmat de oroarea războiului și de întrebarea:ce rămâne de făcut, după?" spune dirijorul austriac. Este întrebarea care încheie, la propriu, programul concertului din 11 noiembrie 2018 - de ascultat integral înregistrarea 'Concertului pentru pace" de la Versailles, joi, 28 februarie 2019, de la ora 15 și 30 de minute, în emisiunea 'Concerte de 5 stele'.

foto © Château de Versailles

Ana Voinescu