ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

In reluare Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena dirijat de Cristian Thielemann

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 18 Ianuarie 2019 , ora 13.03

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este - de fiecare dată - un eveniment; dincolo de aspectul mediatic, se dorește și un prilej de etalare a atributelor interpretative ale unora dintre cei mai apreciați muzicieni ai momentului, reuniți pe scena de la Musikverein în ansamblul acestei faimoase orchestre (care a aniversat în 2017 cei 175 de ani de existență) și la pupitrul său dirijoral. Dacă în 2018 a revenit pe podium pentru a 5-a oară italianul Riccardo Muti (care împlinea un sfert de veac de la prima sa apariție în acest context), anul 2019 a adus în prim plan debutul germanului Christian Thielemann în celebrul repertoriu vienez.

Cu o faimă recunoscută peste tot în lume mai ales pentru repertoriul "greilor" Wagner, Bruckner, Richard Strauss dar și pentru paginilor lui Beethoven sau Brahms, Christian Thieleman este - la cei 59 de ani ai săi - o vedetă incontestabilă a vieții muzicale internaționale. A fost anunțat de organizatorii austrieci ca un veritabil "Dirijor - Star" al momentului. Actualmente Prim Dirijor la Staatskapelle din Dresda și Director al Festivalului de Paște de la Salzburg, implicat nu doar ca șef de orchestră ci și în coordonarea Festivalului "Richard Wagner" de la Bayreurth, Christian Thielemann are un CV impresionant acumulat și în lumea operei și în cea a stagiunilor simfonice ale ultimelor decenii.

Image result for christian thielemann neujahrskonzert 2019 / new year's concert 2019Related image

wienerzeitung.at

Vă mărturisesc că am așteptat cu multă curiozitate versiunile sale asupra repertoriului specific al concertelor de Anul Nou de la Viena, care conțin de fiecare dată și premiere ale unor creații ale membrilor familiei Strauss (căutate cu grijă și mult efort în lista sutelor de titluri semnate de diferitele generații ale acesteia) dar și pagini care revin adesea, spre satisfacția tuturor celor prezenți la Musikverein dar și în alte locuri ale lumii, prin intermediul radio-ului și televiziunii. Dar, așa cum a declarat de altfel Christian Thielemann, acest colectiv poate oferi el lecții despre interpretarea acestui spirit muzical vienez! A fost mult lirism, fluiditate, culoare și transparență, luminozitate și o oarecare nostalgie în ambianța expresivă a acestei ediții, învăluite parcă în note de romantică sensibilitate; să nu uităm însă că programul ales a dorit să puncteze și împlinirea unui secol și jumătate de la inaugurarea clădirii Operei din Viena!

pentru 2020...

Cum cererea este atât de mare, organizatorii au decis în ultima perioadă să distribuie locurile la Musikverein pentru cele trei manifestări ce marchează trecerea în noul an (cu același program) apelând și la ...norocul fiecăruia; așadar, între 1 și 28 februarie sunt acceptate înscrierile pentru tragerea la sorți a biletelor pentru ediția următoare a concertelor de An Nou de la Viena!

Până atunci însă, la "Concerte de cinci stele", în 25 ianuarie de la 15,15 vă oferim un decupaj aproape integral al programului muzical oferit în transmisiune directă prin intermediul Uniunii Europene de Radio în peste 90 de țări, în 1 ianuarie 2019.

Anca Ioana Andriescu