Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestrele RadiRo 2018 se prezintă - ‘Concerte de 5 stele’, 5-16 noiembrie 2018

Publicat: miercuri, 7 Noiembrie 2018 , ora 0.05

'Festivalul RadiRO 2018: Orchestrele invitate se prezintă' este genericul seriei de zece întregistrări cu ansamblurile simfonice pe care urmează să le aplaudați la Sala Radio începând din 18 noiembrie în cadrul celui mai mare eveniment al scenei muzicii clasice din România.


Mai puțin de douăsăptămâni ne despart de acest Festival inițiat și organizat de Radio România, singurul festivaldedicat exclusiv Orchestrelor Radio din Europa și nu numai.


Cinci orchestre sunt prezente pe afișul celei de-a IV-a ediții a acestuifestival autumnal bianual, desfășurat în alternanță cu Festivalul Internațional 'George Enescu': Orchestra Filarmonică BBC din Marea Britanie, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) din Leipzig - Germania, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze (RTÉ National Symphony Orchestra)din Dublin, Orchestra Radiodifuziunii Elveției Italiene din Lugano, si desigur, gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio care va deschide Festivalul RadiRo duminică 18 noiembrie, cu un concert sub bagheta dirijorului Jean Claude Casadesus avându-l solist pe un Javier Perianes.


Este și orchestra căreia îi dedicăm primele două episoade din seria 'Festivalul RadiRO 2018. Orchestrele invitate se prezintăîn cadrul emisiunii 'Concerte de 5 stele', în fiecare zi de luni până vineri de la ora 15 și 30 de minute:


Luni, 5 noiembrie - Orchestra Națională Radio într-o înregistrare memorabilă, din 18 mai anul acesta, de la Sala Radio, cu tânărul pianist român Daniel Petrică Ciobanu în prima sa apariție pe o scenă bucureșteană. Un program cu opusuri de Paul Dukas, Serghei Rahmaninov, și George Gershwin sub bagheta lui David Crescentzi.

Orchestra Națională Radio este una dintre cele 6 formații muzicale permanente ale radioului public din București, alături de Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio, Corul de Copii Radio dar și de celelalte două formații din afara sferei clasice, Orchestra de Muzică Populară și Big Bandul Radio - și el prezent în Festivalul RadiRo 2018 în concertele de jazz, o noutate în agenda RadiRo de anul acesta, concerte desfășurate la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.


Marți, 6 noiembrie - Orchestra Națională Radio într-un concert eveniment ce marca anul trecut în 24 martie, ziua aniversării a 20 de ani de existență Radio România Muzical. Doi interpreți români de carieră internațională, pianista Alexandra Dariescu și dirjorul Cristian Măcelaru au fost protagoniștii unei romantice seri la Sala Radio care a adus în program creații de Serghei Rahmaninov și Anton Bruckner.


Miercuri, 7 noiembrie vă aducem în atenție cea mai veche orchestră de pe teritoriul Germaniei, fondată la Leipzig în 1923: Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Leipzig (MDR) într-un concert susținut alături de Corul MDR dinLeipzig la Catedrala din Magdeburg în 30 iunie 2018 sub bagheta lui Kristjan Järvi. Maestrul leton care tocmai își încheia mandatul de dirijor principal al ansamblului a avut-o ca solistă pe tânăra violonistă norvegiană Eldbjørg Hemsing - opusuri de Bach/Tigranyan, Felix Mendelssohn și Leonard Bernstein.


Joi, 8 noiembrie vă propunem o reîntâlnire cu Orchestra Simfonică MDR din Leipzig, de această dată sub conducerea dirijoarei franceze Marie Jacquot, un nume cunoscut pe scena germană unde este, din 2016, Keppelmeister al Orchestrei Teatrului din Würzburg. O ascultăm într-o înregistrare live de la Biserica din Weissensee, 30 iunie 2018: lucrări de Felix Mendelssohn, Piotr Ilici Ceaikovski și Wolfgang Amadeus Mozart în program, solistă violoncelista Anastasia Kobekina. Și tot din înregistrările realizate de Orchestra Simfonică MDR din Leipzig vom asculta și câteva selecțiuni din cantata "Carmina Burana" de Carl Orff interpretată pe scena Gewandhaus din Leipzig în vara anului 2012, într-o colaborare cu Corul de copii și Corul MDR din Leipzig. Dirijor Kristjan Järvi. Soliști soprana Kiera Duffy, tenorul Marco Panucio și baritonul Daniel Schmutzhard.


Vineri 9 noiembrie - ne întâlnim cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Irlandeze într-un concert susținut la Sala de concerte din Dublin în 29 septembrie 2017 sub conducerea noii sale dirijoare principale, Nathalie Stutzmann, o altă aclamată dirijoare franceză a prezentului, o personalitate plurivalentă, cunoscută îndeosebi pentru cariera contralto, în principal în repertoriul baroc. Solistă, violonista Veronica Eberle în Concertul de Brahms completat în program de două simfonii semnate de Beethoven, respectivProkofiev.

Luni, 12 noiembrie - din nou, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze în prim planul Concertului de 5 stele al după amiezii, o înregistrare de la Sala de concerte din Dublin din 20 aprilie 2018 cu aceeași dirijoare franceză la conducere, Nathalie Stutzmann, avându-l solist de această dată pe pianistul rus Viaceslav Griaznov. În program, creații de Serghei Rahmaninov și Johannes Brahms.


Marți,13 noiembrie - un prim concert dedicat Orchestrei FilarmoniceBBC aduce o înregistrarede la Royal Albert Hall din Londra, din 25 iulie anul acesta, cunărul dirijor Ben Gernon lapupitrul orchestrei britanice într-un program încare solist al 'Imperialului'beethovenian a fost conaționalul său,pianistul Paul Lewis, concert urmat în partea a doua de o simfonie a celui care l-a avut ca model pe Beethoven, Johannes Brahms: Simfonia a II-a op.73 în Re major.


Miercuri, 14 noiembrie - readuce în prim plan Orchestra Filarmonică BBC cu selecțiuni din concertul susținut la "Bridgewater Hall" din Manchester în 25 iulie 2018 sub o bagheta finlandeză, John Storgårds. Solist, violoncelistul Truls Mørk. Compoziții de Ottorino Respighi. William Walton și Jean Sibelius.


Joi, 15 noiembrie - vă invităm la Centrul de Artă și Cultură din Lugano, acolo unde își desfășoară activitatea permanentă Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Elveției Italiene. O ascultăm într-un concert din 19 octombrie 2017 cu dirijorul laureat al ansamblului la pupitru, Vladimir Ashkenazy. Violonistul Nikolaj Znaider este solistul Concertului unu în sol minor de Max Bruch, un șlagăr al repertoriului concertant al viorii încadrat în program de opusuri de Edvard Grieg și Dmitri Șostakovici.

Vineri, 16 noiembrie - este cea de-a doua întâlnirea cu Orchestra Radiodifuziunii Elveției Italiene din Lugano sub aceeași baghetă a lui Vladimir Ashkenazy, o înregistrare de la Biserica "Sf. Francisc" din Locarno, 29 septembrie 2017: creații de Aleksandr Glazunov, Frédéric Chopin și Dmitri Șostakovici. Solist, nărulpianist britanic Andrew Tyson.

Ana Voinescu