Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Violoncelistul Andrei Ioniță – Interpretul zilei de 2 ianuarie 2017 la Arpeggio

Publicat: joi, 29 Decembrie 2016 , ora 13.58

Numele tânărului violoncelist Andrei Ioniță a devenit cunoscut pe plan internațional în 2015, când, după o evoluție fantastică, a reușit să câștige Premiul I si Medalia de Aur ale ediției a XV-a a Concursului "Piotr Ilici Ceaikovski" de la Moscova. Absolvent al Școlii de Muzică și Arte Plastice Nr.1 "Iosif Sava" din București și al Colegiului Național "Sfantul Sava", studiază în prezent la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa profesorului Jens Peter Maintz.

Andrei Ioniță, care își aniversează pe 1 ianuarie 2017 cei 23 de ani, este laureat la numeroase competiții, dintre care amintim Concursurile Internationale ARD (Munchen 2014), "Feuermann Grand Prix" (Berlin 2014), "Aram Hachaturian" (Erevan , 2013). Îi admiră pe David Geringas, Steven Isserlis, Heinrich Schiff, iar în iunie 2014 a colaborat cu Gidon Kremer și Christian Tetzlaff în cadrul Academiei Kronberg. În ultimii ani, a fost invitat să concerteze pe scenele unor săli celebre, precum Carnegie la New York, Cadogan de la Londra, Gasteig sau Herkulesaal din Munchen. În 2015, a debutat în Sala Filarmonicii din Berlin, ca solist al Orchestrei Simfonice Germane.

Pentru acest tânăr și foarte talentat interpret stagiunea 2016-2017 înseamnă debuturi alături de Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, Praga și Munchen, precum și alături de Orchestra MDR. Dirijorul Valery Gergiev l-a invitat să susțină câteva concerte împreună (unul dintre ele va fi în cadrul Festivalului Enescu 2017), iar agenda lui Andrei Ioniță include și participarea la Festivalul Marlboro, în iulie 2017.

Important de menționat este că începând din 2016, Andrei Ioniță a fost inclus în programul BBC New Generation Artists, o platformă de promovare a tinerilor artiști deja consacrată. Chiar zilele acestea, și-a făcut debutul și la BBC: înregistrarea pe care a realizat-o împreună cu pianista Naoko Sonoda, a Sonatei de Cesar Franck poate fi ascultată online pe site-ul postului britanic.

La Radio România Muzical, îl puteți asculta pe 2 ianuarie, de la ora 10.00 și în reluare, de la ora 17.00, în Variațiunile rococo de Ceaikovski și în Concertul op.104 de Dvorak. Audiție plăcută!

Monica Isăcescu