Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Gala Sibelius 150 - Scena europeană, 8 decembrie 2015

Publicat: vineri, 4 Decembrie 2015 , ora 10.57

O seară eveniment, oferită melomanilor de România Muzical în transmisiunea audio și video (pe www.romania-muzical.ro) prin intermediul Uniunii Europene de Radio

Fațete ale creației lui Sibelius

Cum este și firesc într-un asemenea context programul - alcătuit integral din opusuri semnate de Jean Sibelius - încearcă să ofere o imagine cât mai cuprinzătoare a unei creații emblematice pentru cultura finlandeză, dar și cu puternice rezonanțe într-o întreagă epocă. Selecția repertorială se deschide cu poemul simfonic "Tapiola" - ultimul opus simfonic de proporții scris de Sibelius; a fost răspunsul la solicitarea Societății Filarmonice din New York, care îi comandase o lucrare. Amprenta pregnantă a creatorului mereu fermecat de legenda Kalevalei se simte puternic aici, Tapio fiind dealtfel spiritul pădurilor menționat în această epopee nordică. Dacă acest opus 112 a fost interpretat prima dată la New York în 1926 cealaltă partitură simfonică a serii a fost începută cu un sfert de veac înainte, pe meleaguri italiene și finalizată în patria natală a compozitorului, fiind prezentată în primă audiție chiar sub bagheta autorului, în martie 1902: Simfonia a II-a în Re major op.43 oferă deci o altă etapă a devenirii creatoare a unui artist pe care lumea l-a aplaudat întâi ca mare violonist, descoperindu-i apoi virtuțile componistice și pe cele dirijorale.

Pentru marele public, probabil că cel mai cunoscut titlu purtând această semnătură rămâne Concertul pentru vioară în re minor op.47. Scrisă de un ...violonist faimos, partitura rămâne și astăzi una de mare dificultate, chiar dacă autorul a revizuit multe momente după prima versiune, cea din 1904. Dacă ne amintim că cea revăzută a răsunat întâia dată sub bagheta lui Richard Strauss, la Berlin, atunci avem și o imagine a prețuirii de care se bucura Sibelius în Europa acelei vremi.

Solistul "surpriză" aflat abia în seara de 3 decembrie!

2015 marchează în viața muzicală finlandeză nu numai un secol și jumătate de la nașterea lui Jean Sibelius ci și o jumătate de veac de existență a Concursului de vioară Sibelius de la Helsinki, o competiție organizată din 5 în 5 ani, printre ai cărei laureați s-au numărat celebrități ale agendei de concert și ale discografiei ultimelor decenii: Viktoria Mullova, Leonidas Kavakos, Serghei Khachatryan și mulți alții.

La ediția actuală s-au înscris 39 de participanți, după două etape rămânând doar 6 în finala desfășurată pe 1, 2 și 3 decembrie, într-un maraton concertant: fiecare interpret a prezentat - pe lângă Concertul în re minor de Sibelius - încă un opus concertant, dintre cele semnate de Brahms, Ceaikovski, Alban Berg sau Bela Bartok, colaborând cu 2 orchestre și 2 dirijori diferiți pentru cele 2 evoluții.

Câștigătorul Concursului Sibelius 2015 primește - pe lângă premiul de 25 000 de euro - și onoarea de a fi solistul Galei Sibelius 150 de la Hämeenlinna în compania Orchestrei Radiodifuziunii Finlandeze, sub conducerea lui Hannu Lintu. Dintr-o pleiadă de apariții feminine (și în finală au fost 5 dintre cei 6 tineri selectați) juriul a ales-o pe locul I pe Christel Lee; întâmplarea a făcut ca ea să încheie competiția cu partitura lui Sibelius, alături de aceiași muzicieni care apar și pe afișul Galei din 8 decembrie. A avut parte de o "repetiție cu public" la cea mai înaltă temperatură emoțională în 3 decembrie, în fața auditoriului foarte numeros din Sala de concerte a Centrului Muzical din Helsinki!

La cei 25 de ani, violonista care a reprezentat Statele Unite, care s-a născut în Indiana într-o familie de origine sud-coreană, a crescut în Canada, a studiat apoi la Julliard School of Music, printre profesorii săi figurând și Kyung Wha Chung , are deja câteva premii importante, fiind prima clasată în 2013 la ARD International Music Competition, unde a obținut și premiul publicului.

Prea puțin cunoscut la noi, dirijorul Hannu Lintu

Se află la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Finlandeze ca dirijor principal din 2013, după succese în fruntea altor colective simfonice și de operă finlandeze. Muzicianul care a studiat violoncel, pian și dirijat la Academia Sibelius din capitala Finlandei a urmat și cursuri la Accademia Chigiana din Siena cu Myung-Whun Chung și a câștigat premiul I la Concursul de dirijat de la Bergen în 1994.

Imagini pentru hannu lintu conductor

Câteva titluri din discografia sa au fost selectate pentru premii prestigioase, printre ele numărându-se și înregistrarea Simfoniei a II-a de George Enescu, realizată cu Orchestra Filarmonică din Tampere, nominalizată pentru un premiu Gramophone. Impreună cu ansamblul Radio-ului finlandez, Hannu Lintu are în palmares Integrala Simfoniilor lui Sibelius.

Gala Sibelius 150, în direct la România Muzical în 8 decembrie, de la ora 19.00

Anca Ioana Andriescu