Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Deschiderea stagiunii 2015-2016 de la 'Carnegie Hall' din New York

Publicat: luni, 23 Noiembrie 2015 , ora 11.15

Povestea „Carnegie Hall” începe în mijlocul Atlanticului. În primăvara anului 1887, la bordul unei nave care călătorea de la New York la Londra, 2 tineri căsătoriți - Andrew Carnegie (un industriaș bogat) și soția sa - Louise Whitfield (fiica unui comerciant din New York), își începeau călătoria spre Scoția – țara natală a mirelui, pentru a-și petrece luna de miere. De asemenea, la bordul vasului se afla și tânărul – pe atunci în vârstă de 25 de ani - Walter Damrosh, care tocmai încheiase cea de-a doua stagiune ca dirijor și director muzical al Societății Simfonice din New York, și care călătorea în Europa pentru a susține câteva cursuri de vară cu Hans von Bülow. Pe parcursul călătoriei cei trei tineri s-au împrietenit, ei au inițiat proiectul numit „Carnegie Hall” – Andrew dorea să construiască, în New York, o sală de concerte cu totul aparte, iar Walter dorea să dirijeze pe scena noului edificiu. Acesta a fost certificatul de naștere care a dus la ridicarea uneia dintre celei mai bune săli de concerte din lume – unde au evoluat printre alții, Gustav Mahler, Leopold Stokowski, Vladimir Horowitz, Maria Callas, Liza Minnelli, Paul Robeson sau Bob Dylan.

După 125 de ani de la inaugurare „Carnegie Hall” și-a deschis din nou porțile – cu un eveniment de gală, marcând – pe 7 octombrie 2015 - începerea unei noi stagiuni de concerte – Orchestra Filarmonică din New York dirijată de maestrul Alan Gilbert, a prezentat în fața unei săli arhipline prima audiție mondială a lucrării „Vivo” a compozitorului finlandez Magnus Lindberg, (lucrare comandată și scrisă pentru deschiderea actualei stagiunii de la „Carnegie Hall), apoi celebrul Concert nr.1 op.23 în si bemol minor pentru pian și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski, care l-a avut în prim plan pe Evgeny Kissin – copilul minune - al pianului care într-o carieră care se întinde pe mai bine de 30 de ani a concertat pe aproape toate marile scene ale lumii. Concertul de gală de la „Carnegie Hall” s-a încheiat cu Suita a II-a din muzica baletului „Daphnis și Chloé” de Maurice Ravel.

Vă invit sâmbătă, 28 noiembrie, începând cu ora 14,05, să ascultați in exclusivitate la Radio România Muzical înregistrarea acestui concert de fonotecă de aur...deci nu ezitați să deschideți receptoarele, pe 97,6 și 104,8 MHz sau să accesați adresa www.romaniamuzical.ro pentru a urmări  un nou program derulat sub genericul „Concerte pe mapamond”.
Mihai Stănescu