ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

1 noiembrie, Ziua Radio România, la Radio România Muzical

Bookmark and Share
Publicat: joi, 29 Octombrie 2015 , ora 15.54

Pe 1 noiembrie 1928, în urmă cu 87 de ani, s-a născut radiofonia în România, odată cu apariția serviciului public de radio. Pe 1 noiembrie, Radio România Muzical se alătură aniversării Radioului Public, corporația Radio România, cu o serie de programe speciale.

O dimineață cu soliștii, Corurile și Orchestrele Radio

De la ora 7.00, pot fi ascultate înregistrări semnate de soliștii, Corurile și Orchestrele Radio: Orchestra Națională Radio, violonista Cristina Anghelescu, Cvartetul Voces, Corul de copii Radio (cu înregistrări din concursul internațional "Let the people sing" desfășurat la Munchen în 11 octombrie 2015), Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia, violoniștii Alexandru Tomescu și Gabriel Croitoru, pianista Dana Borșan, o adevărată paradă a valorilor actuale muzicale din cadrul corporației Radio România, într-o selecție realizată de Andreea Chiselev.

Editura Casa Radio

De la ora 10.00, intră în scenă pentru 3 ore, înregistrări din colecția Editurii Casa Radio, cele mai multe apărute în anul 2015: "Trans-european express" cu Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal, "Maestro - Dan Grigore", "Duelul viorilor - Tango", interpretări istorice ale lucrărilor lui George Enescu din arhiva Radio România, recentul album al Orchestrei Naționale Radio, dirijate de Cristian Măcelaru și albumul "Isvor" al ansamblului "Imago Mundi". Realizator Marina Nedelcu. Prezintă Ștefan Costache.

Succese Radio România la Uniunea Europeană de Radio

De la orele 13.05 și 18.00, pe parcursul a aproape 5 ore, ascultătorii au la dispoziție cele două tronsoane ale emisiunii care pune în evidență înregistrările care s-au bucurat de cel mai mare succes în cadrul schimburilor cu Uniunea Europeană de Radio, unele dintre ele, înregistrări din evenimente organizate de Radio România Muzical: recitalul aniversar Liszt susținut de pianista Luiza Borac (2011), alături de înregistrări propuse de Radio România pentru Stagiunea Euroradio, realizate de Orchestra Națională Radio, condusă de Tiberiu Soare. Realizator: Mihai Stănescu.

Gala Operelor Naționale - în direct de la Iași

În intervalul orar 14.30-18.00, Radio România Muzical transmite concomitent cu Radio România Cultural Gala operelor naționale de la Iași, un eveniment devenit tradițional pentru teatrul liric românesc, în organizarea Operei de stat din Iași.

Opera în interpretări de referință cu Ionel Perlea

De la ora 22.00, din nou, operă de calitate la Radio România Muzical. Anca Ioana Andriescu propune o versiune de referință a operei "Lucrezia Borgia" de Gaetano Donizetti, realizată sub bagheta reputatului dirijor român Ionel Perlea, în 1966, la Roma. Montserrat Caballe, Shirley Verrett, Alfredo Kraus, Ezio Flagello, Giuseppe Baratti sunt protagoniștii acestei înregistrări.