Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Yo-Yo Ma - Interpretul zilei la 'Arpeggio' - 7 octombrie 2015

Publicat: marți, 6 Octombrie 2015 , ora 12.50

Pe 7 octombrie 1955 a venit pe lume, la Paris, violoncelistul Yo Yo Ma, muzician recunoscut astăzi pentru tehnica sa strălucitoare, pentru sunetul său bogat, dar și pentru colaborările cu artiști din diferite genuri muzicale, dar și de diferite orientări - coregrafi, arhitecți, regizori, patinatori sau actori din Teatrul Kabuki.

Provenind din părinți de origine chineză, Yo Yo Ma a fost un copil minune, care a susținut primul său recital în public la vârsta de 5 ani. După ce s-a mutat împreună cu familia la New York, a debutat, la doar 9 ani, pe scena celebrei  Carnegie Hall. A studiat la Școala Julliard și a absolvit apoi Universitatea Harvard, cu o licență în științe umaniste. În 1978 a primit Premiul Avery Fischer, iar în anul 1991, Universitatea Harvard i-a oferit titlul onorific de doctor in muzică.

Repertoriul lui Yo Yo Ma este unul fără granițe. Lucrărilor din repertoriul clasic le adaugă permanent partituri pe care i le dedică autorii contemporani. Abordează atât piese solo, concertante, cât și camerale. Împreună cu pianistul Emanuel Ax și cu violonistul Young-Uck Kim a alcătuit un trio, iar în formație de cvartet a putut fi ascultat împreună cu Ax și cu violoniștii Isaac Stern și Jaime Laredo.

De un interes special s-a bucurat interpretarea pe care Yo-Yo Ma a dat-o celor Șase suite pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach, lucrări pe care le-a învățat încă din copilărie și le-a înregistrat în două rânduri, în 1983, respectiv 1998. Tot la capitolul superlativ s-au situat și aprecierile vizavi de înregistrările realizate în compania pianistului Emanuel Ax, cu sonatele de Beethoven, de Brahms, dar și de Chopin.

În anul 1998 a fondat proiectul "Drumul mătăsii", o organizație ce s-a concentrat pe explorarea tradițiilor culturale ale țărilor traversate de acest traseu ce lega China de Occident. Așa a apărut și ansamblul cu același nume și un prim album, Silk Road Journeys: when Strangers Meet, în anul 2002. Apoi "Drumul mătăsii" a devenit o metaforă pentru legăturile ce se pot naște între culturi diferite de pe tot cuprinsul globului.

Până în acest moment Yo-Yo Ma a realizat un număr impresionant de înregistrări pentru care a primit nu mai puțin de 15 premii Grammy. În 2010, violoncelistul a devenit primul consultant de creație al Orchestrei Simfonice din Chicago, iar în anul următor a fost distins cu Medalia pentru Libertate oferită de Președintele SUA.

Îl vom asculta în ziua în care aniversează 60 de ani la 'Arpeggio', în opusuri de Chopin, Brahms și Haydn, o călătorie stilistică pe care nu trebuie să o ratați, de la ora 10.00.

Monica Isăcescu