Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

La mulți ani, maestre Vladimir Cosma!

Publicat: joi, 9 Aprilie 2015 , ora 12.09
În filme în care joacă celebri actori francezi precum Funés sau Pierre Richard, ne-a atras atenția un nume cu rezonanță românească, semnatar al coloanelor sonore: Vladimir Cosma. Puțini eram cei care știam că Vladimir Cosma s-a născut la București, cu 75 de ani în urmă și a emigrat în Franța în anii '60. Păstrează multe amintiri din Bucureștiul tinereții sale și mult mai puține obiecte: portretul bunicii sale pianiste, Clemence, fostă elevă a lui Hans von Bûlow, un portret pictat de austriacul Alexander Pavlowitz, o măsuță Gallé și patru fotografii cu vechea casă a bunicilor din București. Acestora li se adaugă cele două caiete de școală, pe care Leon Klepper, fostul său profesor din Conservator, i-a sugerat să le țină în permanență asupra lui, pentru a-și nota idei muzicale, teme de armonie, orchestrații… și vioara! O vioară pe care o păstrează și acum în vechea sa cutie, acoperită de abțibilduri colecționate în turneele pe care le-a avut ca violonist.

Talentul lui Vladimir Cosma - valorificat la începutul carierei sale ca violonist în orchestre, iar mai apoi în ipostaza de autor de aranjamente, respectiv de compozitor - a fost apreciat în Franța, cu precădere după 1968, an în care a scris prima sa coloană sonoră integrală - cea a filmului Alexandre Le Bienheurex, în regia lui Yves Robert. Au urmat de atunci peste 300 de creații pentru pelicule de lung metraj sau seriale TV. Printre ele, celebrele Marele blond cu un pantof negru, Distratul, Aventurile Rabinului Jacob, Asul așilor, Diva, La Boom.

Unul dintre cele mai recente succese ale sale s-a înregistrat o dată cu prezentarea operei Marius et Fanny, a cărei premieră a avut loc la Marsillia, cu Roberto Alagna și Angela Gheorghiu în rolurile titulare. Stephane Grappelli, Jean Luc Ponty, Nana Mouskouri, Marie Laforet, Mireille Mathieu și bineînțeles Gheorghe Zamfir sunt doar câțiva dintre marii artiști care au cântat lucrările lui Vladimir Cosma. Acesta este pe scurt portretul muzicianului pe care îl vom sărbători exact în ziua în care va împlini 75 de ani!

Vom dialoga cu maestrul și îi vom asculta cele mai cunoscute creații pe parcursul a două ore, începând cu ora 19.00, într-o ediție specială a emisiunii 'Calendar muzical' din 13 aprilie, doar la Radio România Muzical.



Monica Isăcescu