Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Serghei Rahmaninov - Compozitorul săptămânii la Arpeggio, 23-27 martie

Publicat: vineri, 20 Martie 2015 , ora 10.41

Nostalgie… un cuvânt cu o etimologie frumoasă (rezultat al unei asocieri între nostos - întoarcere acasă și algos - durere) ce ne trimite pe mulți cu gândul la fantastica lume rusă. Un spațiu ce i-a lipsit atât de tare lui Serghei Rahmaninov, pianistul, dirijorul și compozitorul născut în 20 martie (sau 1 aprilie după noul calendar) 1873 la Oneg, în provincia Novgorod, nevoit să părăsească țara natală și să emigreze mai întâi în Franța, apoi în Statele Unite ale Americii. Soarta avea să-i aducă faimă, recunoaștere mondială și o frumoasă avere, dar și multă nefericire, cauzată de trauma despărțirii de Rusia.


Viața în Rusia

Născut într-o familie muzicală de aristocrați, micul Serioja a primit lecții de pian de la mama și bunicul său, înainte de a studia la Conservatorul din Sankt Petersburg și apoi la cel din Moscova. Primul succes a venit odată cu punerea în scenă a operei sale Aleko, în 1892, iar Rahmaninov a continuat să compună. Cinci ani mai târziu a venit momentul de depresie, cauzat de eșecul primei audiții a Simfoniei I a compozitorului; extrem de sensibil, Rahmaninov nu a mai scris aproape nici o pagină de muzică în următorii trei ani. În această perioadă artistul a apărut pe scenă în calitate de dirijor de operă, context care l-a adus în cercul său de prieteni pe basul Feodor Șaliapin și tot acum, în anii 1897-1898 s-a logodit, împotriva dorinței părinților, cu verișoara sa, pianista Natalia Satina.

Unul dintre cele mai cunoscute opusuri ale compozitorului, Concertul nr.2 pentru pian, a fost primul scris după lunga perioadă de pauză, fiind dedicat psihologului Nikolai Dahl, cel care a reușit să-l ajute pe Rahmaninov, prin terapie autosugestivă, să iasă la suprafață din profunda depresie. Un an mai târziu, în 1902, bucuria datorată succesului concertului s-a dublat, atunci când familia a acceptat logodna lui Serghei cu Natalia, cei doi căsătorindu-se în 29 aprilie la Moscova.

Din 1904 Rahmaninov a fost dirijor la Teatrul Balșoi, de unde, din motive politice, a demisionat în 1906, călătorind în Italia și apoi petrecând trei ierni la Dresda, în Germania, unde a compus frenetic. Primul turneu în SUA s-a derulat în 1909 și l-a adus pe Rahmaninov în fața publicului în dublă calitate - de pianist fenomenal și compozitor dăruit al Concertului nr. 3 pentru pian. În ciuda succesului, Rahmaninov a declinat oferte pentru alte turnee americane până în 1917, anul revoluției ruse, momentul ce marca 44 de ani de viață ai artistului, anul despărțirii pentru totdeauna de (a)casă.


Departe de casă

În America familia Rahmaninov (cuplul a avut și două fete) a cumpărat o casă unde a încercat ardent să recreeze atmosfera de pe moșia rusă Ivanovka, primind oaspeți ruși, angajând servitori ruși, respectând obiceiuri rusești. Dar dorul de casă nu se ostoia...

Din cauza programului concertistic foarte obositor, a ritmului amețitor pe care Rahmaninov trebuia să-l păstreze pentru a-și putea întreține familia, vocea compozitorului a fost aproape redusă la tăcere de cea a pianistului. Abia în 1932 și-a regăsit Rahmaninov inspirația componistică, în Elveția, unde a construit, lângă lacul Lucerna, Villa Senar. A scris aici Rapsodia pe o temă de Paganini, Simfonia a III-a și Dansurile simfonice, ultima creație finisată.

Diagnosticat cu melanom (cancer de piele) în 1942, Rahmaninov s-a stins din viață un an mai târziu, la Beverly Hills, în 28 martie 1943, cu doar patru zile înainte de aniversarea a 70 de ani.

"Muzica unui compozitor ar trebuie să exprime țara în care s-a născut, religia sa, cărțile ce l-au influențat, picturile pe care le iubește. Ar trebui să reprezinte totalitatea experienței compozitorului." - spunea cândva marele muzician în creațiile căruia se regăsesc cuvinte de Pușkin, amintiri cu Tolstoi și Scriabin, clopotele bisericilor ortodoxe, imagini muzicale ceaikovskiene și, mai presus de toate, nostalgia rusească.

La Arpeggio, săptămâna 23-27 martie 2015 îi este dedicată lui Serghei Rahmaninov, ale cărui creații le puteți descoperi în fiecare zi, la Compozitorul săptămânii, începând cu ora 12.00.


Irina Cristina Vasilescu