Arhivă : Agenda de concert Înapoi

O capodoperă în premieră la Ateneul Român: oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar

Publicat: miercuri, 16 Octombrie 2019 , ora 9.25

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii "George Enescu" va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

Dream of Gerontius/Visul lui Gerontius este o lucrare de referință în istoria muzicii engleze. Autorul ei, Sir Edward Elgar ( 1857 - 1934), declară că a pregătit timp de opt ani așternerea pe hârtie a acestei capodopere a genului vocal - simfonic, scrisă pe versurile unui poem al cardinalului John Henry Newman, scurtat și prelucrat de muzician în așa fel încât să servească intenției sale finale - cea de a nara istoria morții unui om și apoi, călătoria sufletului său în lumea de dincolo. În acești opt ani (1892-1900. Elgar a scris lucrări importante care l-au confirmat drept un compozitor reprezentativ al epocii sale. Ne referim la The Black Knight (1892, o cantată pentru cor și orchestra), King Olaf (1896, o cantată pentru soprană, tenor, bas, cor și orchestră), Caractacus (1889, o cantată în șase scene pentru soprană, tenor, bariton, doi bași, cor și orchestră) și Sea Pictures (1899, un ciclu de cinci cântece pentru contralto și orchestră). Este important de semnalat detaliul că Elgar însuși a dirijat primele audiții ale astor lucrări care, dacă adăugăm și succesul variațiunilor pentru orchestră simfonică Enigma (1899) l-au impus drept o valoare națională. Practica baghetei, munca directă cu instrumentele și cu vocile, i-au fost de mare folos în conceperea partiturilor sale viitoare. Oratoriul Visul lui Gerontius (p.a. 3 octombrie 1900). a profitat din plin de aceste experiențe. În 1900, Elgar a fost rugat să compună o lucrare pentru Festivalul muzical din Birmingham. S-a hotărât să scrie despre viață, moarte și ceea ce ar putea urma în viața de apoi. Povestea este despre un om obișnuit - numele de Gerontius vine dintr-un cuvânt grecesc ce denumește un om bătrân - care este pus față în față cu propria moarte, își întâlnește îngerul păzitor și se prezintă înaintea lui Dumnezeu după care este condus în Purgatoriu cu promisiunea unei glorii eterne. Partitura este scrisă pentru soliști, orchestră simfonică mare, orgă și nu mai puțin de trei coruri. Până acum, ea nu a mai fost prezentată publicului bucureștean. Excelența sa, Ambasadorul Marii Britanii la București și Consiliul Britanic își exprimă bucuria în fața acestui eveniment pe care îl consideră istoric și care este posibil datorită susținerii și implicării Societății Elgar din Marea Britanie.

Joi 17 și vineri, 18 octombrie, ora 19, Ateneul Român Concert vocal-simfonic Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor Alexander Walker

Soliști

Oliver Johnston - Gerontius

Aura Twarowska- Îngerul

Marius Boloș - Preotul

Program:

* Edward Elgar

Visul lui Gerontius

Dirijorul corului

Iosif Ion Prunner