Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Simonide Braconi - De la Scala di Milano, pe scena Filarmonicii Brașov!

Publicat: miercuri, 25 Septembrie 2019 , ora 8.51

Filarmonica Brașov a pregătit și pentru această săptămână un concert simfonic de excepție pentru publicul meloman.

De aceasta dată, sub bagheta dirijoarei Natalia Ponomarchuk din Ucraina, cunoscutul solist Simonide Braconi, prim violist la Scala di Milano, va fi prezent pe scena alături de Orchestra Simfonică brașoveană, în concertul de joi, 26 septembrie 2019, la Sala Patria de la ora 19.00.

Programul se remarcă prin lucrări de complexitate și sonoritate deosebită, în repertoriul serii regăsindu-se lucrări de J. Brahms, A. Dvorak. B. Bartok și W. A. Mozart.

Profil de artist...

Simonide Braconi

Criticii recunoscuți spun despre el: "... are un sunet extraordinar de compact" (The Strad), "... a impresionat prin siguranța virtuozității și căldura instrumentului său" (Badener Tagblatt), "... uimitoare intonație și o susținere a unei melodii catifelate și grave ..." (Corriere della sera), " .. arată că deține capacitatea extraordinară de a transmite un sunet catifelat și omogen și o tehnică remarcabilă" (CD Clasic), "... pe scurt, când frumusețea este mai importantă decât protagonismul" (L' eco di Bergamo) "... solist foarte talentat, expresivitate foarte rafinată ... violistul solist s-a remarcat prin cântul inefabil și prin finețea mânuirii arcușului, prin virtuozitatea instrumentală și delicatețea sunetului" (Messaggero Veneto, 24 februarie 2003).

Născut la Roma în 1971, a absolvit cu onoruri Conservatorul "S. Cecilia" din Roma apoi Musikhochschule din Freiburg, Germania (cu diplomă de onoare). A studiat cu maeștrii Salvatore Exposito și Kim Kashkashian.

S-a specializat cu Bruno Giuranna la Academia "W. Stauffer" din Cremona și cu Jury Bashmet la Academia Chigiana din Siena obținând diplome de merit în 1991 și 1992.

A fost distins la mai multe competiții internaționale printre care se numără Concursul Internațional "Lionel Tertis" din Anglia și a primit premiul special cultural acordat de Asociația Culturală a orașului Köln.

A ocupat funcția de prim violist a orchestrei "Jeunes de la Mediterranèe", a Orchestrei de Tineret a Comunității Europene, a colaborat ca primă violă cu orchestra Accademiei "Santa Cecilia" din Roma, iar în 1994, la numai 22 de ani, a fost ales de Maestrul Riccardo Muti tot ca prim violist în orchestra teatrului "Scala" din Milano. Este membru al orchestrei Festivalului de la Lucerna și a fost invitat să cânte solist cu orchestra "Berliner Philarmoniker".

Ca solist și muzician de cameră, a înregistrat pentru casele de discuri Vigiesse, Thymallus, Rhona, Stradivarius, Agora, Tudor, DAD, Velut Luna, Dynamic și Decca, și a apărut în emisiuni la Radio 3, RAI Radiotelevisione Italiana, Rete 4, Sky Classica și în revistele CD Classica, Suonare News, Provincia Cremona, Amadeus și Brilliant.
Interpretează muzică de cameră alături de artiști precum S. Accardo, M. Quarta, J. Rachlin.
Este tot mai des invitat ca membru al juriului diverselor concursuri internaționale de gen.

În prezent predă viola la
Milano Music Master și este invitat în mod regulat ca profesor să susțină masterclass-uri și concerte la festivaluri importante, dintre care amintim: Arts Academy din Roma, Academia "Perosi" din Biella, Festival delle citta' din Portogruaro, Gubbio Festival, Academia "Tibor Varga" din Sion, Associazione Napolinova, Academia din Pinerolo.

Ca muzician de cameră sau ca solist cu orchestra a concertat alături de mari nume, renumiți artiști precum J. Rachlin, I. Faust, P. Vernikov, T. Brandis, A. Sitzkovesky, U. Ughi, M. Quarta, S. Accardo, E. Dindo, N. Gutman, I. Golan.

Cântă, de asemenea, la viola d`amore, iar compozițiile sale au fost publicate de Sonzogno și iterpretate în premieră la Teatrul "La Scala" din Milano și la Filarmonica din Berlin.

În 2003 a interpretat Concertul pentru violă și orchestră "Kammermusik nr.5" de P. Hindemith cu orchestra teatrului "La Scala" din Milano sub condurerea lui M. W. Sawallisch iar în 2005 Sinfonia concertantă de W. A. Mozart cu orchestra "Cherubini" condusă de Riccardo Muti.

Cântă pe o violă "Giobanni Gagliano" din 1800.


Natalia Ponomarchuk
Dirijoarea ucraineană este una dintre cele mai performante personalități muzicale din țara sa natală.

Începând din anul 2003 este directorul artistic și dirijorul principal al Orchestrei Filarmonice din Dnipropetrovsk iar din 2009 și dirijorul rezident al Orchestrei Simfonice Naționale din Ucraina. Înainte de aceste numiri a ocupat funcția de director artistic și dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Luhansk (1997 - 2003) și al Cameratei Kiev (2007 - 2009). Dirijează cu regularitate, în calitate de dirijor invitat, toate orchestrele majore din Ucraina, printre care și Orchestra Filarmonicii din Odesa și Orchestra Filarmonicii din Lviv, printre multe altele.

Maestra Ponomarchuk a dirijat numeroase colective simfonice renumite în cele mai prestigioase săli de concerte din întreaga Europă, printre care "Auditorio Nacional", "Teatro Real" și "Teatro Zarzuela" din Madrid, "Palau de la Musica Catalana" din Barcelona, ​​"Palau de la Musica" din Valencia, Sala Verdi, Sala "Conservatorio" din Milano și Salonul de Concerte din Salonic din Grecia, Sala de Concerte "Ceaikovski" din Moscova, Palatul Culturii și Științei din Varșovia. A dirijat orchestre însemnate din China, Mexic, Brazilia și Turcia.

În lumea teatrului muzical, ea a dirijat numeroase spectacole de balet și de operă în întreaga Europă. De curând, a dirijat producțiile Lacul Lebedelor și Spărgătorul de nuci de P. I. Ceaikovski interpretate de Teatrul Rus de Balet din Moscova cu ocazia turneului acestuia în Europa.

 

Biletele se găsesc la Sala Patria, din B-dul 15 Noiembrie, nr. 50 A și pe www.bilet.ro
Program casierie: Luni - Miercuri: 12 - 15
Marți - Joi: 16 - 18