Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert In Memoriam Alexandru Racu

Publicat: marți, 25 Iunie 2019 , ora 14.58

Miercuri, 26 iunie, de la ora 19:00, regretatul Alexandru Racu - maestru al artei muzicii corale - va fi evocat într-un concert susținut de Corala Academică a Filarmonicii "Oltenia" Craiova, dirijată de Florian-George Zamfir. Invitat special va fi Andrei Ștefan Racu, iar repertoriul va cuprinde lucrări semnate de Alexandru Racu, Gheorghe Stănescu, Dan Ionescu, Marius Hristescu, Cornelia Dodan, Petru Voinescu și Eugen Petre Sandu.


În program:

Alexandru Racu: "Doamne strigat-am"

Marius Hristescu: "Ave Maria"

Alexandru Racu: "Pre Tine Dumnezeule, Te lăudăm"

Cornelia Dodan: "Psalm - Ruga mea este fără cuvinte"

Alexandru Racu: "Toată suflarea să laude pre Domnul"

Dan Ionescu: "Tu te duci..."

Alexandru Racu:"Leagănă-te vârf de brad"

Gheorghe Stănescu: "Cântă cucul la izvor"

Alexandru Racu:"Cântec"

Eugen Petre Sandu: "Catrene"

Petru Voinescu: "Doarme-acolo în poiată"

Gheorghe Dima (aranj. Alexandru Racu): "De ce nu-mi vii?"


Alexandru Racu s-a născut la Chișinău, la data de 19 ianuarie 1937. A absolvit succesiv Școala populară de Artă (vioară, pian, dirijat) și Conservatorul "Ciprian Porumbescu", obținând două diplome în specialitățile Pedagogie și Dirijat cor academic.

A obținut numeroase distincții artistice: peste 30 titluri de laureat pe țară în finalele concursurilor artistice, cu formații profesioniste și de amatori, posesor al Trofeelor "Ciprian Porumbescu" - Suceava, "D. G. Kiriac" - Pitești, "Ion Vidu" - Lugoj. A fost decorat cu Ordinul "Meritul cultural", clasa a V-a și "Steaua R. S. R.", clasa a IV-a. De asemenea, în anul 2004, cu prilejul aniversării Centenarului Societății Filarmonice din Craiova, Președinția României i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului "Meritul Cultural".

Ca dirijor, a realizat concerte a cappella, vocal-simfonice, simfonice, spectacole de operă și operetă, înregistrări pentru radio și televiziune. A întreprins turnee în întreaga țară, precum și peste hotare (Bulgaria, ex-Iugoslavia, Moldova, Italia, Franța). A susținut peste 1000 de concerte educative pentru elevi, conferințe, comunicări pe teme muzicale, cursuri pentru perfecționarea dirijorilor amatori.

Personalitatea complexă a maestrului Alexandru Racu a fost întregită de activitatea de instrumentist în cadrul orchestrei (vioară, pian, orgă, celestă) și de îndelungata prestație în domeniul componistic, fiind membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Alexandru Racu a obținut titlul de doctor în muzică al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, teza sa tratând "Profilul corului de Filarmonică și orizontul artistic al dirijorului său".