Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Ziua Femeii marcată la Sala Radio printr-un concert extraordinar cu 'Simfonia fantastică' - Berlioz și 'Rapsodia română' - Enescu!

Publicat: luni, 4 Martie 2019 , ora 12.22

Ziua Femeii este sărbătorită la Sala Radio printr-un concert extraordinar, al cărui "punct culminant" este Simfonia fantastică - una dintre cele mai cunoscute simfonii din toate timpurile, o transpunere în muzică a iubirii pasionale și obsesive a compozitorului însuși (Hector Berlioz) pentru o actriță irlandeză.

Programat vineri, 8 martie (19.00), evenimentul extraordinar prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU, are loc exact în ziua în care se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Berlioz. În plus, concertul este conceput în onoarea Sezonului Franța-România 2019 și programul serii cuprinde, pe lângă capodopera lui Berlioz, încă două creații extraordinare legate de cultura română și de cea franceză: Enescu: Rapsodia română nr. 1 și Saint-Saëns: Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel și orchestră, lucrare interpretată de apreciatul violoncelist RĂZVAN SUMA.

Concertul va fi preluat în direct în rețeaua Uniunii Europene de Radio (EBU) și difuzat de radiodifuziunile membre ale acestui organism internațional.

Creată de excentricul compozitor romantic francez, Simfonia fantastică - subintitulată "Episod din viața unui artist" - este inspirată de dragostea sa, născută la 24 de ani, pentru actrița irlandeză Harriet Smithson care o interpreta la Paris pe Ofelia într-o producție de Hamlet. Berlioz mărturisea despre iubirile pasionale care i-au marcat toată viața: "Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, dar muzica poate da o idee despre dragoste."

Notele scrise de el pentru Simfonia fantastică dezvăluie intențiile compozitorului: "Un tânăr muzician de o sensibilitate morbidă și o imaginație bogată, într-o stare de disperare provocată de dragoste și dusă la paroxism se otrăvește cu opium. Drogul, prea slab pentru a ucide, îl împinge într-o stare de somn adânc în care are niște viziuni stranii. Senzațiile, sentimentele și amintirile sale sunt transformate - în creierul său bolnav - în idei și imagini muzicale. Ființa sa iubită devine ea însăși o melodie, o temă recurentă care îl bântuie continuu."