Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Sonorități jazzistice românești la Biblioteca Națională a României

Publicat: luni, 18 Februarie 2019 , ora 14.14

La Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22), continuă cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție, partea a proiectului ambițios "100 de ani în 100 de concerte" organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1.

Pentru prima dată în actuala stagiune, publicul va fi invitat să se bucure de lumea sonoră fascinantă a armoniilor și improvizațiilor jazzistice. Evenimentul va avea loc luni, 25 februarie 2019, de la ora 17,30, iar protagoniști sunt vocalista Marta Popovici și trupa On the Fly.

Dintre documentele propuse în cadrul expoziției adiacente de partituri cu semnificații istorice, se evidențiază: volumul "22 teme Jazz" de Johnny Răducanu, apărut la Editura Muzicală, în 1984, care deține un citat din Nichita Stănescu și autograful acestuia. Pot fi regăsite temele lucrărilor: Jocul țambalelor, Cenad Blues sau La Viziru.

Volumul "Utwory Jazzowe na Fortepian" (Melodii de jazz pentru pian), apărut în 1963 la Polskie Wydawnictwo Muzyczne (Editura Poloneză de Muzică), aduce în prim-plan lucrările a patru interpreți și compozitori polonezi de jazz: saxofonistul și pianistul Wojciech Karolak,compozitorul și pianistul Krzysztof Sadowski, compozitorul și muzicologul Andrzej Trzaskowski și saxofonistul, pianistul și compozitorul Jan "Ptaszyn" Wróblewski. Drepturile de autor aparțin SESAC (Society of European Stage Authors and Composers) New York.

"Teme de Jazz - compozitori români", este o culegere realizață de Alexandru Șipa, cu un cuvânt introductiv al acestuia. În acest volum s-au reunit 17 autori, nume mari în muzica de jazz autohtonă, printre care: Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Marius Popp, Capriel și Garbis Dedeian, Radu Goldiș, George Natsis.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fiRaluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro