Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul Armonii poetice de la Palatul Mogoșoaia

Publicat: luni, 20 August 2018 , ora 11.27

Debutează la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia ediția a III-a a Festivalului "Armonii poetice". Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Asociația Culturală "Pro Valores" vă invită la un nou regal de poezie și muzică pe care nu trebuie să-l ratați.

Prima manifestare va avea loc sâmbătă 25 august, de la ora 12 , când în Lapidarium, actrița Lamia Beligan și Nicolae Szekely, la laută și chitară renascentistă, vă vor invita în spații poetico-muzicale din perioada Renașterii europene. În aceeași zi, dar de la ora 17.00 și în Sala Scoarțelor, creații de Mihai Eminescu, George Enescu și Dinu Lipatti, vor răsuna sub genericul "Coloane Culturale Românești", în interpretări semnate de actorul Adrian Titieni și de pianistul Horia Maxim.

Lamia Beligana absolvit Academia de Teatru și Film București, promotia 1990, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat la Teatrul National din Craiova, cu rolul Honey din "Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee. Acum este actrita a Teatrului National din Bucuresti. În 2017 - 2018 a obtinut mari succese în spectacolele: Vivien Leigh: Ultima Conferință de presă, Două pe față, două pe dos și Sinucigașul. A fost distinsă cu: Premiul Fundației Silvia Popovici pentru cea mai bună actriță a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul "Hotel de lux" în regia lui Dan Pița, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicală după piesa "Bună seara, domnule Wild", la Festivalul Internațional de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferită de președintele României.

Nicolae Szekely a câștigat în 1987 locul I la Festivalul Național de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabilește în Hunedoara. În anii 90 organizează festivalul "Zilele Chitarei Clasice". Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mureș îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela și lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din țară și participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susținut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamțului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din București, Cetatea Râșnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaș. În anul 2017 a fost protagonistul Turneului National "Muzica Palatelor Romaniei", ediția a V-a.

Adrian Titieni este recunoscut în egală măsură pentru rolurile pe care le-a jucat pe cele mai importante scene ale teatrului românesc, în regii semnate de adevărați maeștrii, cât și pentru filmografia de invidiat. De asemenea, este profesor universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale", instituție pe care a și condus-o în calitate de rector. Dintre numeroasele premii cu care a fost onorat amintim: Premiul pentru cel mai bun actor de comedie la FESTCo 2008, Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional "GrandOff", Varșovia (2010), Premiul pentru interpretarea masculină, în cadrul Premiilor Uniunii Cineaștilor din România (2011), Premiul Gopo pentru cea mai bună interpretare masculină pentru rolul doctorului Crișan din filmul lui Adrian Sitaru, "Din dragoste cu cele mai bune intenții" (2012). În anul 2016 i s-a acodat Premiul Bayard pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatălui din "Ilegitim", de Adrian Sitaru, la Festivalul Internațional al Filmului Francofon din Namur (Belgia) și, de asemenea, a fost distins de Festivalul Național de Film de la Chicago cu Premiul "Silver Hugo" pentru cel mai bun actor, pentru rolul din filmul lui Cristian Mungiu, "Bacalaureat".

Horia Maxim este "… un interpret captivant, cu un tușeu superb și o tehnică impecabilă, sobru, dar cu o sensibilitate voit "bine temperată", cu o inteligență și o claritate în exprimare regăsite în construcția riguroasă și fluentă, având și anvergură și strălucire și poezie…" (Anca Florea - www.onlinegallery.ro http://www.onlinegallery.ro) Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale, Horia Maxim este un muzician a cărui prezență constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referințe despre talentul său artistic.

Anvergura staturii sale de interpret este sugerată, nu mai puțin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta în abordarea unui repertoriu vast și complex, atât ca solist concertist - colaborator, în peste cinci sute de concerte, al majorității orchestrelor simfonice din România - cât și ca partener al unor importanți interpreți români și străini (ex. "Maxim Quartet" - grup constituit în anul 2011), în recitaluri camerale susținute pe scene din țară și din Germania, Franța, Italia, Austria, Israel, Japonia.