Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc 2018 și Universitatea de Vară de Muzică Veche, ediția a XI-a

Publicat: sâmbătă, 7 Iulie 2018 , ora 16.14

Consiliul Județean Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita și Primăria Municipiului Miercurea Ciuc organizează între 8 și 15 iulie 2018 unul dintre cele mai remarcabile evenimente culturale din regiune, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, inițiat în anul 1980. Începând din 2008, Festivalul este membru al Rețelei Festivalurilor Europene de Muzică Veche (REMA), iar în 2015 a intrat în categoria marilor festivaluri continentale, prin afilierea la European Festival Association, organizație aflată sub egida Uniunii Europeană, care a acordat Festivalului onoranta etichetă „Europe for Festivals, Festivals for Europe” (EFFE), statut reînnoit și pentru perioada 2017–2018.

Directorul artistic al Festivalului este flautistul dr. IGNÁC CSABA FILIP, profesor la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov, alături de care se vor afla colegii din echipa entuziastă și experientată a Centrului Cultural Județean Harghita, precum și un număr mare de colaboratori și voluntari.

Edițiile anterioare ale Festivalului au avut o durată de patru zile, însă anul acesta programul se întinde pe opt zile. Dacă, la edițiile precedente, Festivalul a avut drept teme muzica veche germană sau muzica barocă franceză, anul acesta tema centrală este muzica veche iberică, Spania fiind leagănul unor creații muzicale unice, caracterizate printr-un ritm aparte, o mixtură originală de elemente provenind din mai multe culturi și, nu în ultimul rând, o pasiune devenită proverbială. Așa încât nu este deloc surprinzător că motto-ul acestei ediții este „Música apasionada” / „Muzica pasională”.

Pe lângă numeroase prelegeri și concerte, vor face parte, de asemenea, din programul Festivalului și alte tipuri evenimente: prezentare de carte, proiecție de film, degustare de vinuri spaniole, prezentare de instrumente, expoziție, evenimente organizate cu prilejul anului jubiliar dedicat Regelui Matia Corvin (575 ani de la naștere și 560 de ani de la urcarea sa pe tron). Pe lângă acestea, vom marca a zecea aniversare a înființării Orchestrei Baroce a Festivalului, care va interpreta celebrul oratoriu „Patimile după Matei” de J. S. Bach. A trecut un deceniu, a crescut o generație, astfel încât printre membrii orchestrei vom regăsi și foști studenți ai Universității de Vară de Muzică Veche din Miercurea Ciuc. Producție proprie a Festivalului, oratoriul va putea fi ascultat și de publicul iubitor de muzică veche din București și Brașov.  Concertele Orchestrei Baroce a Festivalului sunt realizate în colaborare cu Musica Barcensis.

Anul acesta avem invitați din Ungaria, Germania, Franța, Italia, Spania, Suedia și Olanda, dar vor fi prezenți și tineri muzicieni talentați sau formații consacrate de muzică veche din țară.

Principala locație a Festivalului va fi Cetatea Mikó, la care se adaugă diferite biserici din Miercurea Ciuc, dar vor fi organizate evenimente și la Cinematograful Miercurea Ciuc, în sălile Colegiului Național „Márton Áron”, în clubul și holul Centrului Cultural Județean, cât și în piețe publice. Vor avea loc concerte și în alte localități: Siculeni, Brașov și București.

Festivalul în cifre: 8 zile; 12 locații; artiști din 8 țări; 14 formații; 24 de concerte; 1 concert de muzică stradală; 2 prelegeri; 1 prezentare de carte; 1 proiecție de film; 1 degustare de vinuri spaniole; 1 prezentare de instrumente; 1 expoziție.

Universitatea de Vară de Muzică Veche în cifre: 6 zile; 10 cursuri de măiestrie + 2 cursuri opționale pentru toți participanții; 2 prelegeri publice; 11 profesori; 7 colaboratori; aprox. 90 de participanți înscriși din 4 țări (Austria, Slovacia, Ungaria și România).

Ca și în anii precedenți, Asociația Cultura Nostra și Departamentul pentru Relații Interetinice oferă burse pentru 10 tineri, care vor putea participa gratuit la Universitatea de Vară de Muzică Veche. Mulțumită generozității Ansamblului Il Cigno (Italia), încă doi studenți vor putea participa la cursuri ca bursieri.

Este o noutate că în acest an există concerte ale Festivalului cu taxă de intrare. Prețul biletelor este cuprins între 5 și 20 de lei, dar unele evenimente rămân gratuite. Biletele se pot achiziționa la fața locului sau la cinematograf.

Știrile și informațiile despre Festival vor fi actualizate în permanență pe pagina web (www.regizene.ro) și pe pagina Facebook (FB/Csikszeredai.Regizene.Fesztival) a Festivalului.